Decizia consiliului local dintr-un mic orasel britanic este simptomatica pentru cresterea importantei Islamului in Regatul Unit.Musulmanii britanici merg mai des
la moschee decit crestinii la biserica Consiliul oraselului britanic Clitheroe, cu 14.500 de locuitori, a decis sa transforme o veche biserica metodista in moschee, la cererea musulmanilor din localitate, relateaza The International Herald Tribune". Este adevarat insa ca biserica nu mai fusese folosita ca loc de cult din anii 60 si fusese transformata in fabrica, dar crucea ramasese inca deasupra cladirii. Clitheroe, in regiunea <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Lancashire, este dominat de un castel normand si de cealalta biserica, anglicana, construita in 1122. Scaderea crestinilor

Decizia infiintarii moscheii este simptomatica pentru ceea ce se intimpla acum in Marea Britanie: in timp ce numarul credinciosilor crestini practicanti scade, numarul musulmanilor, care acorda oricum mai mult timp vizitarii locasului de cult, creste. Conform unui studiu al Christian Research, in citeva decenii, numarul musulmanilor practicanti va depasi pe cel al crestinilor care merg la biserica. 1,6 milioane de musulmani locuiesc in Marea Britanie astazi. Populatia musulmana continua sa creasca accelerat, rata natalitatii fiind mult mai mare in rindul acestora decit in rindul crestinilor. In Camera Lorzilor, numarul musulmanilor a ajuns la sapte.

Temeri

Dezbaterea din cadrul oraselului a dezvaluit teama pe care o are populatia fata de minoritatea musulmana. Incercam sa obtinem un loc de rugaciune de treizeci de ani", declara Sheraz Arshad, in virsta de 31 de ani, liderul local al celor aproximativ 300 de musulmani, care a preluat munca de convingere dusa de tatal sau. Este potrivit faptul ca e vorba de o biserica, este ca un simbol vizual, reunirea religiilor", spune Arshad. Strategia lui Arshad a fost aceea de a demonstra ca este un musulman moderat, iar faptul ca este nascut si crescut in Clitheroe a contat destul de mult pentru succesul initiativei sale.

Vot cistigat

In seara votului din consiliu, 150 de persoane s-au adunat la intrunirea consiliului. Politia pazea sediul, dar totul s-a desfasurat in liniste. Rezultatul votului a numarat sapte consilieri in favoarea infiintarii moscheii si cinci impotriva. Cu toate acestea, batalia dintre cele doua tabere nu s-a terminat aici. De cind a avut loc votul, oponentii proiectului au spart ferestrele bisericii-moschee.