Boala lunga - moarte sigura: tot asa se desfasoara si negocierile pentru stabilirea unui statut pentru provincia Kosovo. Statele Unite, Germania si Marea Britanie preseaza pentru un Kosovo independent starnind furia Serbiei si iritarea Rusiei. Romani
Boala lunga - moarte sigura: tot asa se desfasoara si negocierile pentru stabilirea unui statut pentru provincia Kosovo. Statele Unite, Germania si Marea Britanie preseaza pentru un Kosovo independent starnind furia Serbiei si iritarea Rusiei. Romania e prinsa in mijlocul acestui joc - atat in calitate de aliat al SUA, cat si de membru al Uniunii Europene - trebuind sa isi urmeze propriile interese. Alaturi de Romania - Bulgaria, Slovacia, Cipru si Grecia risca sa apara ca jucand cartea Moscovei in chestiunea Kosovo - toate aceste tari incercand de fapt sa nu creeze un precedent cu potential exploziv.
Un Kosovo independent creeaza un precedent periculos pentru intreaga Europa. Bascii si catalonii din Spania, maghiarii din Romania si Slovacia - chiar si minoritatea turca din Bulgaria - se pot revendica de la acest model. Putin a anuntat deja de multa vreme pozitia Rusiei: modelul Kosovo va fi aplicat in cazul conflictelor inghetate din fosta Uniune Sovietica. Ceea ce inseamna independenta Transnistriei, Abhaziei, Osetiei de Sud, Nagorno-Karabah. Chestiunea Kosovo are doua taisuri pentru Rusia: legitimarea prezentei militare la Marea Neagra (Transnistria) este pusa in balanta cu legitimarea separatistilor ceceni. Deocamdata nu este foarte clar ce carte va juca China. In imensul imperiu asiatic exista potentiale tendinte separatiste - astfel ca este foarte probabil ca Beijingul sa voteze in Consiliul de Securitate in acord cu Rusia impotriva unui Kosovo independent.
Ideea promovata de sustinatorii independentei care afirma ca fosta provincie sarba este un caz exceptional care merita un tratament exceptional nu este de natura sa convinga foarte multi oameni. In plus, chestiunea Kosovo a reusit sa divizeze Uniunea Europeana: votul din Parlamentul European privind viitorul acestei provincii a avut parte de o opozitie puternica: 268 de deputati impotriva si 319 pentru.
Presa britanica de ieri indica o mare posibilitate ca sa izbucneasca un nou razboi in Kosovo. The Guardian prezinta urmatorul scenariu: daca Rusia blocheaza rezolutia ONU, iar Uniunea Europeana va fi divizata privind sustinerea sau nu a independentei, atunci etnicii albanezi si-ar putea declara unilateral dezlipirea de Serbia, si ar fi probabil recunoscuti ca stat de SUA, Marea Britanie, Franta si alte cateva tari vest-europene, adancind si mai mult criza internationala. In acest caz, Serbia ar putea sa-si anexeze nordul Kosovo, populat in majoritate de sarbi, fapt ce ar duce la ciocniri si inevitabile epurari etnice. Deja sarbii din Kosovo isi exhumeaza mortii si ii transporta in Serbia.
In toata aceasta situatie cu un maxim potential exploziv, Romania se prezinta fara ministru de Externe la intalnirea ministrilor de Externe ai Uniunii Europene. Ieri s-au intalnit la Bremen sefii diplomatiei din tarile membre UE - iar Romania a fost reprezentata de secretarul de stat Adrian Vierita. Lasand deoparte faptul ca este foarte posibil ca ministrii de Externe ai Uniunii sa refuze unui secretar de stat dialogul pe care l-ar fi avut cu un egal in rang, prezentarea la export a conflictului din palatele Cotroceni si Victoria ar reprezenta un adevarat faliment pentru Romania. Cand vine vorba de Kosovo, comunitatea europeana ciuleste urechile si scuipa-n san de frica unui nou razboi. Daca Tariceanu va incerca sa-i ia lui Basescu jucarica politicii externe doar asa, de dragul de a marca un punct electoral, putem spune ca Romania este in plina criza, incapabila sa aiba o pozitie coerenta la nivel international.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.