Luni, presedintele Vladimir Putin l-a primit pe omologul sau chinez, Hu Jintao, sosit la Moscova intr-o vizita de trei zile. In spatele fastului neobisnuit si al zambetelor protocolare, presa rusa a identificat cateva fisuri in "prietenia seculara
Luni, presedintele Vladimir Putin l-a primit pe omologul sau chinez, Hu Jintao, sosit la Moscova intr-o vizita de trei zile. In spatele fastului neobisnuit si al zambetelor protocolare, presa rusa a identificat cateva fisuri in "prietenia seculara" dintre cele doua natiuni. Moscova este ingrijorata, in primul rand, de politica sistematica a Beijingului de colonizare clandestina a Extremul Orient rus. Un alt motiv de nemultumire il constituie chiar prodigioasa colaborare economica dintre cele doua tari. O colaborare care evolueaza, insa, intr-o directie defavorabila Rusiei. Totusi, vizita presedintelui Hu Jintao a prilejuit semnarea unor acorduri pe care Kremlinul si le dorea de mult. Dar, mai ales, a constituit un semnal ca Putin lucreaza in continuare, cu spor, la construirea "lumii multipolare". (Miruna MUNTEANU)
Protocol neobisnuit
Orice vizita oficiala a unui sef de stat presupune o ceremonie elaborata, dar, pentru presedintele Chinei, rusii au depasit cu mult protocolul uzual. Au frapat, mai intai, masurile de securitate neobisnuite. Circulatia a fost oprita pe toate caile de acces catre Kremlin. Piata Rosie a fost inchisa pentru vizitatori. De obicei, aceasta zona (una dintre principalele atractii turistice moscovite) ramane deschisa, indiferent de programul vizitelor oficiale. Luni, centrul capitalei ruse a fost practic paralizat timp de mai multe ore.
Este putin probabil ca aceste masuri exceptionale sa se fi datorat unor ratiuni de securitate, a comentat presa de la Moscova. Kremlinul este oricum o zona extrem de bine pazita. De aceea, specialistii rusi considera ca a fost vorba, mai degraba, de un semn de respect fata de presedintele Hu Jintao.
Un alt omagiu l-a constituit deschiderea "Anului Chinei" in Rusia, ocazie cu care a fost inaugurata la Moscova cea mai mare expozitie de arta chinezeasca din strainatate.
Semnalul cel mai edificator a fost, insa, altul. Presedintele Putin a petrecut, luni, o jumatate de zi in compania oaspetelui de la Beijing. Nici un alt sef de stat nu s-a mai bucurat pana acum de o astfel de atentie din partea liderului de la Kremlin.
Limba de lemn
a discursurilor oficiale
In fata jurnalistilor, cei doi lideri au facut schimburile uzuale de amabilitati, complimentandu-se reciproc. Hu Jintao si-a laudat gazda: "In decursul anilor presedintiei lui Vladimir Putin, natiunea rusa a avut realizari exceptionale in toate sferele vietii. Ideile presedintelui rus cu privire la construirea unei Rusii puternice si bogate au patruns adanc in inima natiunii!"
Putin, la randul sau, l-a felicitat pe Hu Jintao pentru succesul recent incheiatului Congres al deputatilor poporului Chinei. Apoi a vorbit despre una dintre temele sale favorite: lumea multipolara. Hu a subliniat importanta deosebita a cooperarii dintre Rusia si China: "Am fost amandoi de acord cu ideea ca intarirea cooperarii bilaterale dintre China si Rusia, dintre doi membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, in afaceri internationale si regionale are o importanta destul de serioasa din punctul de vedere al contributiei la lumea multipolara si al democratizarii relatiilor internationale, precum si in planul asigurarii pacii globale si promovarii dezvoltarii generale".
Cooperarea bilaterala s-a materializat, luni, in semnarea unui acord cu privire la pozitia comuna a celor doua state fata de Iran si Coreea de Nord. Hu Jintao a comentat: "Consolidarea prieteniei seculare dintre popoarele Rusiei si Chinei, promovarea unei colaborari reciproc avantajoase si pe mai multe planuri raspunde in mod radical intereselor tarilor si popoarelor noastre."
Analistii de la "Novie Izvestia" nu cred, insa, ca vizita presedintelui chinez la Moscova ar confirma o intarire a vectorului oriental al politicii externe a Kremlinului in defavoarei celui occidental. "Aceasta este o iluzie" - a comentat directorul Institutului de Estimari Strategice, Serghei Oznobiscev.
Probleme delicate
Relatiile ruso-chineze nu sunt chiar atat de armonioase pe cat ar vrea liderii celor doua state sa lase impresia. Ocolite in discursurile oficiale, problemele "delicate" au fost puse pe tapet de presa moscovita. "Komsomolskaia Pravda" a scris despre ingrijorarea pe care o provoaca la Kremlin invazia populatiei chineze in Extremul Orient rus.
Publicatia vorbeste chiar despre o "decizie strategica a Beijingului", care isi expediaza sistematic cetatenii peste granita, intr-un adevarat proces de colonizare clandestina. Konstantin Zatulin, directorul Institutului pentru tarile CSI, a declarat pentru "Komsomolskaia Pravda": "Singura posibilitate de a pastra aceste teritorii va fi construirea unei relatii speciale cu China. In special prin colaborarea economica putem opri China de la cine stie ce planuri de ocupare a Extremului Orient."
Nemultumiri economice
In discutiile dintre Vladimir Putin si Hu Jintao, subiectele economice le-au eclipsat pe cele politice, considera cotidianul "Novie Izvestia". Nici la acest capitol nu lipsesc, insa, nemultumirile.
"Rusia a cedat multe pozitii in comertul cu China" - constata "Nezavisimaia Gazeta". Publicatia subliniaza ca, desi schimbul de marfuri intre cele doua tari a crescut, aceasta se datoreaza importurilor chineze (care, intr-un an, s-au marit de 1,5 ori) si nu exporturilor rusesti, care s-au redus cu 10,5%. Rusia pare sa se fi resemnat cu rolul de furnizor de materii prime si piata de desfacere pentru produsele chinezesti de uz casnic", rezuma "Nezavisimaia Gazeta", atentionand ca, "judecand dupa fapte, pe chinezi nu ii mai intereseaza nici macar avioanele rusesti", ci numai petrolul si produsele petroliere, lemnul si cheresteaua. Dimpotriva, Beijingul si-a diversificat cu succes exporturile spre Rusia, in special in livrarea de automobile, tehnica menajera si produse electronice".
Iar perspectivele nu sunt prea roz. Dupa cum scrie "Gazeta", chinezii planuiesc o marire cu 50% a importului anual de petrol, iar anuntarea acestui obiectiv pare o invitatie directa adresata Rusiei.
Si ziarul Vedomosti avertizeaza ca intre cele doua puteri cooperarea economica se dezvolta slab si considera ca, in viitorul imediat, nu se intrevad schimbari in aceasta directie. Intr-un articol intitulat "Scoala pragmatismului", cotidianul afirma ca "discutiile lui Hu Jintao cu conducerea rusa au, inainte de toate, scopuri politice externe". Iar principala menire a actiunilor ce vor fi intreprinse in cadrul Anului Chinei in Rusia este cea de "PR", pentru ca astfel sa fie diminuata neincrederea reciproca dintre rusi si chinezi.
Zece acorduri bilaterale
Vizita lui Hu Jintao la Moscova nu a fost, insa, doar un simplu exercitiu de imagine. Ea a produs si rezultate concrete. Luni seara au fost semnate la Kremlin zece intelegeri bilaterale. Printre acestea: un acord intre Agentia Federala Spatiala Rusa si Administratia Nationala Spatiala Chineza "pentru cooperarea in cercetarea lui Phobos si Marte"; un protocol intre Serviciul Vamal Federal Rus si Departamentul Vamal de Stat Chinez "asupra stabilirii unei date de schimb pilot in comertul bilateral"; intelegerea "privind cooperarea dintre Sberbank si Banca de Stat a Dezvoltarii Chinei" si altele.
O adevarata surpriza a fost acordul cu privire la crearea unei Camere comune de comert pentru cooperarea in industria constructoare de masini. Putin nu pomenise nimic despre acest subiect, pe care il mai avansase in trecut, fara succes, Beijingului. Corespondentul special al ziarului "Kommersant", Andrei Kolesnikov, explica: "Moscova a insistat multa vreme pentru infiintarea acestui organism, insa China a ezitat, neintelegand de ce ar avea nevoie de industria rusa constructoare de masini. Se pare ca, in cele din urma, China a inteles. Acum ar fi nemaipomenit daca ne-ar explica cineva si noua."
Contracte grase
pentru caile ferate ruse
Presedintele Cailor Ferate Ruse, Vladimir Iakunin, le-a vorbit jurnalistilor despre intelegerea pe care urma sa o semneze cu ministrul chinez al Cailor Ferate, Lu Jitzun. Mai tarziu, s-a aflat ca aceasta a fost una dintre intelegerile-cheie la care s-a ajuns in acea seara. Potrivit acordului, compania rusa a Cailor Ferate va transporta, anual, catre China 15 milioane de tone de petrol. Iakunin a recunoscut, insa, ca se teme de concurenta conductei petroliere care leaga estul Siberiei de Oceanul Pacific, care se construieste acum cu rapiditate. Un bransament al acestei conducte va ajunge pana in China.
Iakunin a vorbit insa si de alt amplu proiect care va compensa cu usurinta eventualele pierderi. Acesta vizeaza transportarea unor containere de tip cargo din Asia, prin Rusia, catre Europa si inapoi. Iakunin a explicat: "Desigur, nu vom putea sa concuram cu vapoarele din punct de vedere cantitativ, dar vom avea o viteza si o acuratete mai bune. Vrem sa incepem cu 30.000 de containere anual, pentru a ajunge, in cel mult trei ani, la 250.000."
Iakunin a vorbit si despre calea ferata Rajin-Hassan, care va lega principala magistrala trans-coreeana de cea trans-siberiana ruseasca. Proiectul a fost demarat in urma cu un an, insa a progresat foarte lent, doar 51 de kilometri de cale ferata fiind modernizati pana acum.
"A existat intr-adevar o perioada de stagnare" - a recunoscut Iakunin. El a explicat ca, intre timp, atat Coreea de Sud, cat si cea de Nord s-au aratat interesate de proiect, "deoarece acesta le va ajuta sa creeze un coridor de tranzit intre Asia si Europa".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.