Nicolae Vacaroiu a anuntat la Pitesti, intr-o conferinta de presa, ca premierul ar avea definitivata lista noului Guvern si ca o va prezenta luni in Parlament. Conform lui Andrei Alexandru, purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului, Vacaroiu ar fi fost instiintat de acest lucru de Mihai Voicu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul. Informatia a fost confirmata pentru Realitatea Tv si de Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, care insa nu a dorit sa precizeze daca din noul guvern vor face parte si ministri democrati. Nici Crin Antonescu, aflat la Paris, nu a dorit sa faca vreo precizare in acest sens, spunand ca nu are cunostiinta de felul cum arata aceasta lista.

In acelasi timp, la Antena 3, Ludovic Orban declara ca din cate stie el formula cabinetului restructurat nu este gata.

Surse liberale, citate de NewsIn, au comentat informatia privind definitivarea listei cu ministri prin prisma desfasurarii Congresului PLD.

Premierul Calin Popescu Tariceanu ar putea anunta formarea guvernului restructurat PNL-UDMR sambata cu scopul de a anula impactul mediatic pe care l-ar putea avea congresul organizat de partidul lui Theodor Stolojan.

Tariceanu ar putea iesi cu o declaratie politica privind restructurarea Guvernului, pentru a bloca, la nivel de imagine, mesajele liderilor PLD care, asa cum anticipeaza liberalii, se vor grabi sa ii acuze de tradarea PD si de pactizare cu PSD-ul, legitimandu-se din nou ca si continuatori ai Aliantei DA. Din aceste ratiuni, surse liberale, sustin ca premierul ar fi preferat sa nu iasa public vineri pentru a anunta restructurarea Executivului, ci chiar in timpul congresului PLD, astfel incat atentia opiniei publice sa se focalizeze pe actiunea sa si nu pe atacurile care vor veni din partea lui Theodor Stolojan.

Premierul ar urma sa instiinteze Parlamentul la inceputul saptamanii viitoare, iar conform planului stabilit, audierea candidatilor urmeaza sa aiba loc luni si marti, in timp ce plenul reunit pentru votul de investitura ar fi programat pentru miercuri.

Liderii PLD au comentat ironic

"Sa fie sanatos, macar sa o faca maine, pentru ca sovailelile acestui domn Tariceanu produc un mare deserviciu Romaniei si macar sa o faca maine. El cu treaba lui, noi cu a noastra", a afirmat Stolojan, intrebat cum comenteaza zvonul potrivit caruia premierul Tariceanu vrea sa anunte sambata Guvernul restructurat tocmai pentru a umbri congresul PLD. Pe de alta parte, Gheorghe Flutur, candidat la functia de presedinte executiv al PLD a spus ca, daca avea cunostinta de acest lucru, ar fi organizat congresul mai repede. "Daca stiam acest lucru am fi facut congresul mai repede, numai sa remanieze Guvernul. Speram totusi ca in al doisprezecelea ceas se va intampla si acest lucru", a declarat Flutur.

Varianta de Guvern, vehiculata astazi

Cat priveste componenta nominala a noului Cabinet PNL-UDMR, in mediile liberale inca sunt vehiculate mai multe variante pentru diverse portofolii, Executivul urmand sa fie redus la 14 posturi, prin comasarea ministerului agriculturii cu cel al mediului, precum si comasarea ministerului educatiei cu cel al culturii, asa cum se preconizase in urma cu mai bine de o luna. O schita a noului Cabinet condus de Tariceanu, conform NewsIn, ar fi urmatoarea:

Prim-ministru - Calin Popescu Tariceanu Vicepremier - Marko Bela Ministrul Afacerilor Externe - Adrian Cioroianu Ministrul Finantelor- Sebastian Vladescu Ministrul Economiei- Varujan Vosganian Ministrul Dezvoltarii Regionale- Laszlo Borbely Ministrul Apararii- Radu Stroe sau Norica Nicolai Ministrul Administratiei si Internelor- Norica Nicolai, Radu Stroe sau Ludovic Orban Ministrul Justitiei- Gyorgy Frunda Ministrul Muncii- Paul Pacuraru Ministrul Agriculturii si Mediului- Kelemen Attila, Dan Motreanu Ministrul Transporturilor- Paul Victor Dobre, Relu Fenechiu Ministrul Educatiei si Culturii- Adrian Iorgulescu Ministrul Sanatatii- Eugen Nicolaescu (L.P.) Articol aparut doat in editia online