Liderul PRM poate sa-si ia adio de la „Steaua Romaniei". Ieri a expirat termenul de 15 zile acordat de Consiliul de Onoare al ordinului pentru ca Tribunul sa ceara scuze pentru circul facut in Parlament.

Consiliul condus de Doina Cornea ii reproseaza lui Vadim Tudor (foto) comportamentul nedemn de un purtator al acestei decoratii din timpul sedintei festive a Parlamentului de condamnare a comunismului, atunci cind liderul PRM a oferit o veritabila reprezentatie. Discursul lui Basescu nu a putut fi auzit in Parlament din cauza alesilor peremisti si a galeriei de la balcon. Au fluierat incontinuu, iar Vadim Tudor a fost liderul echipei de agitatori.

Reactia Consiliului a aparut in urma unei sesizari semnate de mai multi Cavaleri ai Ordinului, printre care Mircea Dinescu, Radu Filipescu, Gabriel Liiceanu si Stelian Tanase.

Suparati pe Iliescu

Decorarea lui Corneliu Vadim Tudor de catre fostul presedinte Ion Iliescu pe ultima suta de metri a mandatului a stirnit numeroase proteste in rindul societatii civile. Mai mult, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel si istoricul american de origine romana Randolf R. Braham au decis, in decembrie 2004, sa returneze presedintelui Iliescu distinctiile primite, in semn de protest fata de decorarea Tribunului. Gestul acestora a fost urmat si de jurnalistii de la Europa Libera, care i-au returnat distinctiile lui Iliescu.

Totusi, „Steaua" lui Vadim se afla in miinile presedintelui Basescu, care trebuie sa semneze un decret de retragere a decoratiei. „Noi nu mai trebuie sa luam nici o decizie", ne-a declarat actrita Oana Pellea, membra a Consiliului.

Vadim da vina pe Basescu

Liderul PRM nu ar fi prima persoana care si-ar pierde decoratia. Presedintele Constantinescu a retras si el o decoratie care a fost acordata, din greseala, unui fost tortionar de la Aiud.

Corneliu Vadim Tudor crede ca totul i se trage de la conflictul cu seful statului. „E razbunarea lui Basescu. A incercat chestia cu pedofilia, n-a mers. A inventat treaba cu CNSAS-ul, n-a mers. A inventat povestea cu fratele meu, generalul Marcu Tudor, fratele meu a fost urmarit de Securitate, n-a fost turnator. Acum inventeaza magaria cu «Steaua Romaniei». Este jenant sa mi se ceara aceasta decoratie. Cine ma cunoaste stie ca nu ma pot crampona de ea. Astept sa semneze cu tirbusonul sau cu mina lui uscata ordinul de retragere a medaliei date de Ion Iliescu", a declarat ieri C.V. Tudor.