Stamen Stancev, consultantul bulgar acuzat de spionaj in dosarul privatizarilor strategice face noi dezvaluiri. Intr-un interviu acordat BBC, Stancev declara ca dosarul privatizarilor din energie este unul politic. De asemenea, consultantul bulgar se arata nemultumit de faptul ca este urmarit pas cu pas si ca anumite transcrieri ale discutiilor telefonice pe care le-a purtat cu anumiti oameni politici din Romania au disparut fara urma. Dosarul "spionilor", instrumentat de controversatul procuror Ciprian Nastasiu, de la DIICOT, a fost demarat in urma unor sesizari trimise Parchetului de catre Serviciul Roman de Informatii. In rezolutia din 21 noiembrie 2006, a procurorului Nastasiu, prin care s-a dispus inceperea urmaririi penale a bulgarului Stancev si a "colaboratorilor" sai, despre care ZIUA a relatat la inceputul lunii martie, nu apar o serie de intalniri importante pe care consultantul bulgar le-ar fi avut in perioda in care era monitorizat. Potrivit unor note ale SRI, cetateanul bulgar ar fi avut intalniri cu primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, dar si cu multi altii. De ce nu au aparut toate aceste intalniri in rezolutia procurorului si doar unele dintre ele au fost date publicitatii, ramane inca un mister.
Lipsa la dosar
Intrebat daca a avut acces la toate inregistrarile aflate la dosar, Stancev sustine ca le-a vazut, "dar erau in special tintite spre acuzatii". Referindu-se la conversatiile care nu apar in documentatia anchetatorilor, bulgarul a precizat ca discutiile cu Adriean Videanu, presedintele executiv al PD, si cu ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care ocupa si functia de vicepresedinte al PD, nu apar la dosar. "In dosar ar trebui sa fie si multe alte conversatii. Spuneati de domnul Berceanu, am cerut o intalnire cu el. M-am intalnit de asemenea si cu domnul Videanu, in mai multe intalniri oficiale. Am adus o scrisoare de la Skoda pentru el(...). Ei bine, aceste conversatii telefonice, intalnirile nu sunt in dosar. Din dosar reiese ca as fi organizat un grup de cinci persoane si am vorbit numai cu ele, si nu e adevarat. Am vorbit cu toata lumea cu care am putut in Romania pentru ca asta inseamna sa faci afaceri", a daugat Stancev. De asemenea, fara sa faca nominalizari, consultantul bulgar a mentionat ca a avut intalniri si cu alti oficiali romani, "nu ca sa-i mituiesc, nici sa fac spionaj, ci pentru dezvoltarea Romaniei si a industriei sale. La inceput am crezut ca e vorba de concurenta, dar daca ma uit la scena politica romaneasca, il vad din ce in ce mai mult drept un caz politic", a conchis Stancev.
Urmarit la fiecare pas
Stamen Stancev povesteste ca, la mai bine de doua luni de cand a parasit arestul, este in continuare urmarit peste tot. "Sunt urmarit. Chiar in dimineata asta( n.r. joi), cand am venit la biroul dumneavoastra, unul dintre cei care ma urmaresc s-a urcat cu noi in lift. Avocatul meu a fost socat. (...) Se tem multi. Ma vad si spun: <<Salut, salut, vorbim maine>>. Am vazut si din ziare ca ma urmaresc, ma filmeaza. Ok, asta e treaba lor, dar nu am facut nimic rau. Sa faci afaceri nu e o crima". De asemenea, Stancev a aratat ca in Romania, la ora actuala, exista un fel de revolutie si crede ca a venit timpul unei schimbari atat in Justitie, dar si in afaceri si politica. "Daca urmaresti cazul nostru, o sa vezi in ceea ce priveste politica o escaladare, iar din punctul de vedere al afacerilor, o descrestere".
Legislatie comunista
Referindu-se la documentele cu caracter strict secret, bulgarul a precizat ca nu a vazut niciodata in Romania un document stampilat, sigilat, numerotat si semnat care sa fie secret. Mai mult, Stancev s-a aratat bucuros de faptul ca Romania urmeaza sa-si schimbe Codul Penal, deoarece confuziile care au aparut pe marginea documentelor prezentate ca strict secrete se datoreaza legislatiei depasite. El a adaugat ca acuzarea sa se face pe un Cod Penal din 1968 cand era interzis sa faci afaceri private. "Cred ca la vremea aceea documente clasificate erau toate cele stampilate. Imi amintesc ca atunci cand s-a deschis piata in 1989, era nevoie de o stampila pe documente, dar acum nu mai e nevoie, o semnatura e de ajuns. In toate acele documente se poate gasi mentiunea "confidential", dar nu e nimic acolo. M-am intalnit de multe ori cu ministri, m-am intalnit cu diferiti oameni, nu numai cu cei acuzati, am lucrat cu investitori, cu bancheri care aduceau bani in Romania si am primit documente care erau in romaneste. Radu Donciu n-a facut decat sa mi le traduca. Sa va dau un exemplu! Harta Aeroportului de la Cluj, potrivit acuzatorilor era document secret, dar daca intri in holul Aeroportului de la Cluj, harta e acolo la vedere. Potrivit legii romanesti, orice document cu scara 1 la 20 de mii este secret, dar din Google Earth (n.r. program ce poate fi descarcat gratuit de pe Internet si care ofera imagini din satelit) poti sa faci fotografia unei lumanari. De aceea ma bucur ca si in justitie vine revolutia. Nu poti acuza oamenii in anul 2007 cu legi din anii '60", a explicat Stancev.
Glume pentru anchetatori
Potrivit anchetatorilor, membrii retelei de spionaj foloseau telefoane cu cartele emise de operatori de telefonie mobila din Austria, cu acoperire internationala, in speranta ca nu vor putea fi interceptati. La aceasta acuzatie, Stancev a replicat ca " sunt legale si nu au fost platite inainte. Eu nu mi-am schimbat niciodata telefonul si ei au inregistrarile pentru ca eu nu mi-am schimbat niciodata telefonul. Poti sa iesi pe strada si sa cumperi de la orice magazin o cartela preplatita. Nu te stie nimeni si vorbesti cu oricine. Sunt numai cartele legale. Nu am facut nimic ilegal. Daca voiam sa facem spionaj, ne luam telefoane prin satelit, care sunt mai greu de urmarit si inregistrat". In ceea ce priveste afirmatia sa potrivit careia el ar conduce tot Ministerul Economiei, Stancev a declarat ca a fost doar o gluma. "Era o parte dintr-o inregistrare telefonica pe care mi-au prezentat-o razand procurorii. Probabil ca am spus asta pentru ca stiam ca ma inregistreaza. Am fost suparat de ce se intampla. Daca urmariti faptele mele din perioada in care am stat in Romania si daca vedeti faptele care mi-au fost prezentate, o sa vedeti ca nu aveam control asupra ministerului si nici asupra unui ministru".