Lipsa unor programe nationale de sustinere a inovatiei a pus Romania pe penultima pozitie in clasamentul european privind inovatia (EIS 2006), desi are la dispozitie "creiere" cu un excelent potential inovator, a declarat pantru NewsIn directulorul g
Lipsa unor programe nationale de sustinere a inovatiei a pus Romania pe penultima pozitie in clasamentul european privind inovatia (EIS 2006), desi are la dispozitie "creiere" cu un excelent potential inovator, a declarat pantru NewsIn directulorul general Romanian Soft Company (RSC), Elisei Craciun.
Romania, aflata in acelasi pluton cu Cipru, a facut progrese comparativ cu anul precendent, dar se afla inca la coada clasamentului. Liderii europeni in inovatie sunt Suedia, Elvetia, Finlanda, Danemarca si Germania. Studiile europene arata ca SUA si Japonia sunt inca inaintea tarilor UE in ceea ce priveste inovatia, dar distanta s-a mai micsorat in ultimul an.
"Dupa cum au demonstrat si la CeBit 2007, performantele firmelor de IT romanesti nu confirma aceasta pozitie codasa, dar, din pacate, acest lucru nu este suficient", a declarat Craciun.
stiinta si technologia din Romania au nevoie de o vizibilitate internationala mult mai mare, fapt recomandat de altfel si in raportul privind performantele in domeniul inovatiei. Brandul sectorial de export, RomaniaIT - Creative Talent.Technical.Excellence, a fost lansat la targul de tehnologia informatiei si comunicatii, CeBIT Hanovra. "E laudabila lansarea la CeBiT a brandului romanesc de IT si speram sa ne fie de folos. Ma intreb insa daca va face fata eficient imaginii de tara codasa in inovatie", a precizat directorul general RSC.
Valoarea sectorului romanesc de IT&C a fost, anul trecut, de 4,8 miliarde de euro, aducand o contributie de 4,19% la PIB. in acelasi timp, valoarea exporturilor de software si servicii a fost estimata la 380 milioane de euro pentru anul 2006.
Guvernul Romaniei a demarat programul national pentru cercetare-dezvoltare si inovatii in 1997, iar pana anul trecut a generat un numar semnificativ de finantari publice, dar si 30% investitii in cercetare dezvoltare din partea sectorului privat. Majoritatea programelor insa, s-au adresat tinerilor cercetatori si au vizatz achizitionarea de echipament si tehnologii moderne. Accesare fondurilor europene ded preaderare precum programul CORINT pentru cercetare si dezvoltare a avut aceleasi obiective.
Uniunea Europeana, pe de o parte, si SUA, pe de alta parte, au lansat in deceniul trecut ample programe de sustinere a inovatiei, privita drept unul dintre motoarele principale de dezvoltare economica. Amenintata de progresele tehnologice ale Japoniei si vazand pasii rapizi facuti de tarile scandinave, America s-a "regrupat" la sfarsitul anilor 90.
European Innovation Scoreboard este un instrument dezvoltat la initiativa Comisiei Europene pentru a masura performantele in domeniul inovatiei. EIS ia in calcul o serie de indicatori privind educatia, investitiile in IT&C si cercetare, precum si numarul de patente inregistrate de fiecare tara in parte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.