Presedintele Camerei superioare a parlamentului rus aduce in discutie o schimbare constitutionala care l-ar ajuta pe Vladimir Putin sa mai ramina la putere si dupa 2008.Putin si Bush, ambii la sfirsit de mandat Serghei Mironov, recent reales in functia de presedinte al Camerei superioare a parlamentului rus, a comentat vineri ca mandatul prezidential ar trebui extins de la patru pina la cinci sau chiar sapte ani. Mironov, care este si liderul Partidului pro-Kremlin Rusia Justa, a adaugat ca ar trebui revizuita si regula potrivit careia una si aceeasi persoana nu poate ocupa functia de presedinte mai mult de doua ori consecutiv.

„Propun sa ne gindim daca nu a devenit oare indispensabil sa raspundem cerintelor a milioane de cetateni si sa revizuim aceasta norma, stabilind ca aceeasi persoana poate ocupa acest post si trei mandate consecutiv", a declarat el. Mironov a mai spus ca este „indispensabil" ca aceste articole constitutionale sa fie modificate, pentru a permite actualului presedinte sa mai candideze si pentru al treilea mandat.

Conform constitutiei ruse, Vladimir Putin, care se afla in prezent la finele celui de-al doilea mandat, nu mai poate candida la alegerile prezidentiale din 2 martie 2008.

Convorbire Bush-Putin

Presedintele rus, Vladimir Putin, si cel american, George W. Bush, au avut o conversatie telefonica miercuri seara despre planul Statelor Unite de a instala sistemul de aparare antiracheta in Europa de Est. Bush a dorit sa ofere, in premiera, un raspuns direct lui Putin, la ingrijorarea legata de amplasarea scutului antiracheta. Potrivit publicatiei rusesti „Kommersant", Statele Unite vor sa imbunatateasca relatia cu Rusia si sa-i linisteasca pe aliatii europeni din NATO, propunind un sistem comun antiracheta cu Moscova. Washingtonul crede ca un sistem extins in Europa este esential pentru apararea contra rachetelor iraniene.

Temeri moscovite

Bush l-a sunat pe Putin intr-un moment in care tensiunile privind expansiunea sistemului antiracheta american in Polonia si Cehia au ajuns la un punct de cotitura. Nemultumirea Moscovei a fost exprimata intr-un raport al ministerului de externe rus, saptamina aceasta. Bazele antiracheta ale SUA ar insemna o reconfigurare importanta a prezentei americane in Europa si ar adauga o componenta strategica fortelor americane in regiune, cu un impact negativ asupra potentialului nuclear al Rusiei, a avertizat seful diplomatiei ruse in raportul transmis lui Putin.