Serviciile de telefonie mobilă folosite anul trecut de clienții și companiile din Europa de Vest au avut o valoare totală de peste 178,9 miliarde dolari datorită imbunătățirii serviciilor destinate intrprinderilor, potrivit unui studiu realizat de Gartner.
Studiul mai notează că rata de penetrare a telefoniei mobile in Europa de Vest a ajuns la 106%, in septembrie anul trecut datorită inovațiilor tehnologice și ofertelor mult mai avantajoase la preț. Gartner preconizează că in următorii ani se vor imbunătăți tarifele pentru cei care călătoresc in străinătate, iar numărul persoanelor care folosesc telefonul mobilul pentru accesarea adresei de e-mail va crește cu 20% pană in 2010.
De asemenea, Gartner a realizat studiul Magic Qundrant care a impărțit operatorii de telefonie mobilă din Europa de Vest in patru categorii și anume aspiranți, jucători de nișă, vizionari și lideri. Criteriile care au stat la baza clasificării operatorilor vest europeni au fost capacitatea de execuție și viziunea de ansamblu. Printre cei mai importanți operatori de telefonie mobilă se numără KPN, Orange, Vodafone, Portugal Telecom, T-Mobile, TDC Mobile, Telia Sonera, TIM, Wind.
Astfel, potrivit Gartner, compania Vodafone este lider in furnizarea soluțiilor de comunicații mobile pentru companii. Pe piața romanească, Vodafone este al doilea cel mai mare operator de telefonie mobilă cu un total de peste 7,7 milioane de clienți, potrivit declarațiilor făcute de companie la sfarșitul anului 2006. La nivel mondial, Vodafone are peste 200 de milioane de abonați in 27 de țări.
Pe locul doi se află compania Orange care are o arie extinsă de acoperire in Europa de Vest, operațiuni mobile in nouă țări europene precum și servicii dedicate companiilor multinaționale. Inființată in 1994, Orange operează, in prezent, in mai multe țări din Europa, Africa și Caraibe și are peste 50 de milioane de abonați. Compania este deținută de grupul France Telecom și se numără printre partenerii FreeMove Alliance.
Orange este urmat de operatorul de telefonie mobilă T-Mobile, prezent in Germania, Anglia, Olanda și Austria. T-Mobile este membru fondator a grupului FreeMove Alliance.