Baietii de la Compact au dat o tura prin America. Formatia care i-a pierdut, in urma unor accidente stupide, pe Teo Peter si pe Emil Laghia va lansa in curind „Compact in concert". Despre pregatirile din trupa povesteste liderul ei, Paul Ciuci. Se aude ca aveti multe concerte.

Nu asa de multe cite au cei care se lauda la televizor ca nu-si mai trag sufletul de cit au de cintat, dar destule ca sa ne auzim numai reprosuri ca nu stam si cu familia la fel de mult. Cintam de obicei la party-uri de firme, la Zilele oraselor. Sint bucuros ca, dupa 26 de ani, lumea vrea sa ne auda si sa vad in fata doua generatii de spectatori.

Te-ai cam izolat la Deva.

Stau la Deva de zece ani si ma simt bine. Aici am compus toate cintecele pe care le cintam, aici este familia mea si ma simt minunat. Deva este un oras mic, plin de verdeata, unde imi cunosc bine vecinii si unde nu am sentimentul de singuratate pe care-l am de fiecare data cind intru in Bucuresti. De fapt, nu mai e la moda sa stai in Bucuresti si sa dai de acolo ora exacta. Sintem europeni si cred ca, in curind, vei putea auzi si de formatii rock bune, chiar de la Poplaca sau Vintu de Jos.

N-ati mai scos de mult o piesa cu un impact comparabil cu al „Fetei din vis".

Ca sa mai scriu inca o piesa ca „Fata din vis", ma refer la impactul avut asupra publicului, cred ca ar trebui ca Proconsul sa scrie inca un „Cerul" si Holograf un alt „Ochii tai". Sint multumit cu ceea ce am reusit sa le aducem celor care asculta Compact de atitia ani. Mai sint „Cintec pentru prieteni", „Mi-e tare dor de tine" si altele, pe care, din modestie, nu le mai amintesc. Singura problema de care ma pling este ca, din cauza defectuoasei promovari, multe dintre cintecele noastre n-au vazut „lumina zilei". Sint piese pe care le cintam LIVE. Ce ciudat mi se pare sa ajungi, dupa 26 de ani de cintat live, sa subliniezi asta!

Dupa tragedia lui Teo Peter, americanii s-au oferit sa organizeze, anual, un concert in memoriam.

Multe promisiuni la vremea respectiva. Timpul trece si eu nu sint atit de naiv incit sa cred ca, dupa trei ani, cineva isi mai doreste sa repare in vreun fel aceasta trista poveste. Tocmai de aceea n-am lasat nici trupa sa astepte vreun „ajutor" venit de nu stiu unde. Cu siguranta, nu sint nerecunoscator si trebuie sa spun ca, in momentele dificile ale formatiei, ne-au stat in preajma foarte multi prieteni si fani, care ne-au incurajat sa continuam.

Teo si-a dorit sa colaboreze din nou cu Adi Ordean. Intentionati sa faceti la fel?

Fiecare dintre cei care, la un moment dat, au cintat in trupa are in acest moment alte proiecte sau nu mai cinta deloc. Din vechea trupa am ramas eu, Lelut si, bineinteles, Polymoog, care cinta cu noi de 12 ani. In locul lui Teo a venit Adrian Tinca, cel care, timp de aproape 15 ani, a stat la pupitrul de sunet pentru mai toate formatiile de rock din Romania. Din punctul asta de vedere a fost usor, pentru ca ne stia tot repertoriul. In locul lui Emil nu am mai luat pe nimeni.

Veniturile voastre sint asigurate numai din muzica?

Fiecare dintre noi are cite ceva pe linga. E foarte greu sa traiesti exclusiv din cintat in tara noastra. Cu banii cistigati din alta parte ne cumparam instrumentele cele mai performante. La ora aceasta, cei din Compact stau foarte bine la capitolul dotari tehnice. Ne place ceea ce facem si vrem s-o facem cit mai bine.

Spune-mi despre albumul pe care-l pregatiti.

Am terminat mixajele la discul nostru „Compact in concert", al carui producator sintem. E, de fapt, un dublu CD, cu 19 piese, care suna foarte bine si care, intr-o luna, va aparea pe piata. Avem si doi invitati, Carmen Trandafir si saxofonistul Doru Ionita. Exista pe album si un moment foarte emotionant, cind am cintat in memoriam Teo si Emil.