O rezolutie adoptata de Consiliul de Securitate deplinge capturarea celor 15 soldati din marina britanica de catre Iran. Textul nu este insa foarte dur, din cauza opozitiei Rusiei.Un student iranian demonstreaza in fata
ministerului de externe de la Teheran
impotriva eliberarii britanicilor. Consiliul de Securitate al ONU a cazut de acord asupra unei rezolutii in care se exprima „profunda ingrijorare" fata de capturarea celor 15 soldati britanici de catre Iran. Prin declaratie se cere Iranului sa acorde acces consular la soldatii reprezentantilor Marii Britanii. Versiunea finala este mult mai slaba decit cea dorita de britanici, care ar fi cerut „deplingerea" actiunii Teheranului si eliberarea imediata a celor 15. Britanicii nu au reusit insa sa obtina formula dorita, din cauza opozitiei Rusiei, membru permanent, cu drept de veto, in Consiliul de Securitate. Cancelarul Gordon Brown, aflat in vizita la trupele britanice din Afganistan, a declarat ca „rezolutia ONU cere in mod clar eliberarea echipajului. Asta este viziunea intregii comunitati internationale". Nota oficiala

In fata declaratiei Consiliului de Securitate, Iranul i-a anuntat pe britanici ca nu este bine sa fie angajate „parti terte" in acest conflict diplomatic si a trimis o nota formala Ambasadei britanice de la Teheran. Ministerul de externe britanic a confirmat primirea notei, dar, conform comunicatului oficial al ministerului, „astfel de schimburi sint intotdeauna confidentiale, asa ca nu putem sa dam publicitatii detalii, in schimb acordam o atentie deosebita acestui mesaj si vom raspunde in curind, in mod formal, guvernului iranian".

Negocieri indelungate

Rezolutia a fost adoptata de Consiliu dupa mai mult de patru ore de negocieri. Textul sau arata ca „membrii Consiliului de Securitate isi exprima profunda ingrijorare fata de capturarea de catre Garzile Revolutionare si retinerea, de catre guvernul Iranului, a 15 membri ai personalului naval britanic si cere guvernului din Iran sa acorde acces consular acestora, conform cu legislatia internationala. Membrii Consiliului de Securitate sprijina cererea, formulata chiar de secretarul general al ONU la intrunirea sa de la 29 martie cu ministrul irakian de externe, a unei rezolvari cit mai rapide a problemei, inclusiv a eliberarii celor 15 militari".

Scrisoare ciudata

Iranul a dat publicitatii inca o scrisoare de la unul dintre cei 15 militari capturati, cel numit Turney, in care acesta cere retragerea trupelor din Irak. Scrisoarea, data publicitatii de Ambasada iraniana de la Londra, este adresata membrilor parlamentului. In scrisoare este pusa intrebarea: „Nu a venit timpul pentru noi sa incepem sa ne retragem trupele din Irak si sa ii lasam pe ei sa isi hotarasca viitorul?". De asemenea, in scrisoare se arata ca, „desi noi am actionat gresit, iranienii ne-au tratat bine si uman". Joi, Marea Britanie adusese ca probe imagini din satelit care demonstrau ca trupele se aflau in ape irakiene atunci cind au fost capturate de iranieni.