Seicii nu au renuntat la vinatoarea cu soimi si la cursele de cai, dar au adaugat tenis, golf, automobilism, totul la preturi care sa elimine concurenta.Cel mai bun jucator de tenis al lumii,
Roger Federer, este importat si naturalizat
in fiecare an de cel mai luxos oras arab. Intrata in circuitul international dupa 1945, cind Arabia Saudita a concesionat americanilor o buna parte din rezervele de petrol, zona Golfului Persic a devenit repede dependenta de intimplarile si manifestarile de pe celelalte meridiane. Dorintei de interactiune cu Occidentul i-a fost insa opusa o apriga rezistenta a islamistilor conservatori, astfel ca apropierea, cel putin din punct de vedere sportiv, s-a facut destul de lent si cu mare lupta. De altfel, nici in ziua de azi nu s-a renuntat la sporturile traditionale, doar ca acestea s-au mai „civilizat". Astfel, cursele de camile nu se mai desfasoara pur si simplu in mijlocul desertului, ci pe circuite construite special in acest scop si, de aseme-nea, exista animale crescute doar pentru a concura. Vinatoarea cu soimi a fost si ramine un lux pe care si-l pot permite doar seicii, iar o veche pasiune populara, fotbalul, a fost alimentata din plin cu dolari, pentru a se putea dezvolta. Odata certificata protejarea traditiilor, s-a putut trece la importul retetelor occidentale de succes. Impactul a fost exploziv si s-a regasit in special in lumea sporturilor cu motor. Din 2002 in 2003, in numai 16 luni, intr-o mare de nisip, la 20 km de capitala Manama, s-a construit Bahrain International Circuit, un luxos complex cu sase variante de circuit, a carui realizare a costat 150 milioane de dolari. Din 2004 gazduieste o etapa in CM de Formula 1, iar uriasul interes al arabilor pentru Marele Circ l-a facut recent pe Bernie Ecclestone sa promita ca din 2008 o cursa din calendarul F1 va fi rezervata si emiratului vecin, Dubai. In zona circuitului deja existent chiar a inceput construirea primului parc de atractii pe tema Formulei 1 din lume, ale carui costuri vor fi de 360 milioane de dolari. Semnificativ este faptul ca Ferrari si-a vindut deja parcului dreptul de utilizare a marcii. In plus, de anul viitor, intre cele 11 echipe de F1 va figura si numele Dubai Team, care va inlocui actuala Spyker. Planurile nou-venitilor sint de a utiliza motoare Mercedes si de a fi asistati tehnic de McLaren.

Galop pina in SUA

Cailor-putere copitati le este rezervat, din 1996, Dubai World Cup, o cursa de galop devenita din 2004 cea mai bogata din lume, cu premii in valoare de sase milioane de dolari. Evenimentul a devenit atit de puternic, incit ultima sa editie a fost transmisa in toata SUA prin reteaua de televiziune ABC. Un sport elitist, precum golful, nu putea fi ocolit, iar la Dubai Creek Golf Club se desfasoara, din 1989, Dubai Desert Classic, turneu cistigat in 2006 de Tiger Woods si Anika Sörenstam. Vedetele tenisului sint atrase la Dubai Open, turneu a carui sectiune feminina ofera recompense financiare net superioare celor de aceeasi categorie (II), gazduite de alte state. Valoarea totala a premiilor este de 1,5 milioane de dolari, in conditiile in care la Open Gaz de France, de la Paris, se dau 600.000 de dolari, iar la Porsche Grand Prix, de la Stuttgart, se cistiga 650.000 de dolari. Doar turneul vecin, Qatar Open, rivalizeaza ca premii, punind in joc 1,34 milioane de dolari.

Sporturi de iarna in desert

Inca nu se vorbeste despre o etapa de Cupa Mondiala la schi alpin in zona Golfului Persic, insa primele baze au fost puse printr-o investitie care sfideaza legile naturii. In Mall of Emirates, din Dubai, a fost inaugurat un centru pentru sporturi de iarna, a carui construire i-a costat pe seici un miliard de euro. Pirtia principala are o lungime de 400 m, acoperisul simuleaza culoarea unui cer innorat, iar zapada cade tot timpul din „nori". Stratul de zapada are 50 cm, pe marginea pirtiei sint brazi si cascade inghetate, iar sub ea au fost amenajate vestiare si o pestera de gheata. Instalatiile speciale produc peste 30 de tone de zapada in fiecare noapte, pentru a inlocui stratul subtiat, iar temperatura variaza intre -7 grade, noaptea, si -1 grad Celsius, ziua, in conditiile in care afara sint +45 de grade. Ambitia seicilor este de a transforma zona Golfului intr-una dintre cele mai importante ale planetei, astfel ca ei nu au pregetat sa scoata din conturi 2,5 miliarde de dolari pentru finalizarea proiectului „The World", care consta in construirea unui arhipelag format din 300 de insule artificiale. Hydropolis costa o jumatate de miliard de dolari si va fi primul hotel de zece stele din lume, urmind sa fie amplasat integral sub apa. Tot acest lux are insa un revers crud, minunatiile amintite ridicindu-se dintr-o mizerie ce nu are nimic in comun cu statutul pe care regiunea vrea sa il capete. 250.000 de oameni, in special indieni si pakistanezi, lucreaza la implinirea fanteziilor seicilor, pe salarii medii de 300 de euro/luna, in conditiile in care o singura noapte la hotelul Burj al-Arab costa 1.000 euro/persoana.

Inutil de remarcat conditiile insalubre in care muncitorii locuiesc, inghesuiti in camere de 3,5 m x 3,5 m. Sigur, promisiuni pentru o viata mai buna exista, iar autoritatile s-au grabit sa anunte ca proiectul Dubailand (un fel de Disneyland mult mai extins), a carui constructie costa 4,5 miliarde dolari, va atrage dupa finalizare 300.000 de locuri de munca permanente.

Cimitirul vedetelor din fotbal

Macar pina atunci, in 2018, lumea vine, vede si pleaca din Golful Persic, asa cum fac fotbalistii aflati la apusul carierei. Gabriel Batistuta, Steffan Effenberg (Qatar, al-Arabi), Romario (Qatar, al-Sadd), Fernando Hierro (Qatar, al-Rayyan), Marcel Desailly (Qatar, al-Gharrafa), Josep Guardiola (Qatar, al-Ahli), Bebeto (Arabia Saudita, al-Ittihad) sau Stoicikov (Arabia Saudita, al-Nasr) sint doar citeva dintre vedetele care au luat banii printilor muncind cu picioarele, insa probabilitatea ca o vedeta in plina glorie sa vina sa joace intr-o liga din Golf ramine indepartata.

Camile strunite de roboti Traditionalele curse cu camile au ramas pentru entertainmentul seicilor, dar ele s-au adaptat la futurista lume a mileniului trei. Pornind si de la protestele internationale legate de folosirea unor jochei de virsta jucariilor de plus, in Emiratele Arabe Unite au fost brevetate cursele de camile cu roboti la haturi, care au fost extinse apoi si in Kuweit sau Qatar. Jocheul mecanic cintareste putin si primeste comenzi de la instructor prin intermediul unui sistem de telecomanda fixat pe spinarea camilei. Paralel, a fost adoptata o lege care interzice folosirea copiilor sub 16 ani la astfel de competitii, pentru a se evita rapirea si subalimentarea prichindeilor astfel incit greutatea sa nu impiedice camila sa bata recorduri. (V.D.)

Dubaiul vrea organizarea JO 2016 Dubai este locul de pe planeta in care se afla concentrate un sfert din macaralele lumii. Se presupune ca va fi terminat in timp util Dubai Sports City, un complex fabulos ce se va intinde pe 7,5 km patrati, astfel ca municipalitatea a decis sa-si depuna candidatura pentru organizarea Olimpiadei din 2016. Un avantaj ar fi faptul ca pina acum nici o localitate din America de Sud, Africa, Asia de Sud sau Orientul Mijlociu nu a gazduit vreo editie a JO, dar contractele deja existente constituie o frina importanta in acceptarea demersului. Un acord semnat intre CIO si NBC, detinatorul drepturilor tv in SUA, stipuleaza ca fiecare a cincea editie a Olimpiadei de vara sa fie gazduita de America de Nord, iar 2016 ar fi a cincea editie dupa Atlanta 1996.

Costuri si premii in sport * Bahrain International Circuit - 150 milioane de dolari

* Parc de atractii al F1 - 360 milioane de dolari

* Centru pentru sporturi de iarna - un miliard de dolari

* Dubai World Cup (hipism) - premii anuale de sase milioane de dolari

* Dubai Open (tenis) - premii anuale de 1,5 milioane de dolari