In timp ce premierul intirzie luarea unei decizii, democratii par sa se fi hotarit. Vor la guvernare. Pentru asta s-au declarat ieri gata sa negocieze cu Tariceanu.

Pe parcursul zilei de ieri, conducerea PNL a avut doua sau chiar trei intrevederi cu premierul Tariceanu, pentru a pune la punct ultimele detalii privind structura viitorului cabinet. Vicepresedintele Crin Antonescu a declarat, pentru Realitatea TV, ca, in opinia sa, premierul va veni cu un guvern restructurat pina la sfirsitul saptaminii, pentru a fi validat cel tirziu miercurea viitoare. Liderul liberal si-a exprimat speranta ca in viitorul guvern sa nu se regaseasca PD.

Premierul hotaraste

Totodata, Antonescu a reiterat faptul ca liderii PNL l-au mandatat pe premierul Calin Popescu Tariceanu sa decida structura viitorului guvern, cit si momentul in care acesta va fi prezentat pentru validare. „Cred ca daca premierul ar opta pentru varianta unui guvern restructurat cu care sa vina in Parlament, sfirsitul acestei saptamini este termenul-limita. Pentru ca, potrivit procedurilor parlamentare, un nou guvern ar putea, cu audierile in comisii ale noilor ministri si cu votul in Camerele reunite, sa fie gata pina cel tirziu miercuri, pentru ca totusi vom intra in Saptamina Mare si problemele de interes parlamentar, care sint obisnuite, sporesc in aceasta saptamina", a spus vicepresedintele liberal.

Surse din aparatul guvernamental ne-au mentionat ieri ca, desi existau multe indicii pentru anuntarea vineri (ieri - n.a.) a noii formule guvernamentale, s-ar fi decis o decalare cu 24 sau 48 de ore.

Cota democratilor, in scadere

Din informatiile pe care le detinem, se pare ca, la „bursa guvernului", cota PD se afla in scadere. O sursa din aparatul Guvernului ne-a informat ca, „la aceasta ora, se pare ca ne indreptam spre un guvern PNL-UDMR". Insa nimic nu e sigur. „In ultimele zile, situatiile s-au schimbat la fiecare 24 de ore. Nu este exclus ca un lucru care este astazi valabil sa nu mai fie miine", a precizat sursa citata.

Oricum, se poate spune ca la Palatul Victoria avem de-a face cu o situatie exceptionala. O dovada in acest sens o reprezinta si rechemarea in tara cu trei zile mai devreme a lui Bogdan Olteanu, care conducea o delegatie a Camerei Deputatilor in China. Prezenta lui Olteanu la Bucuresti - el a sosit joi noapte - este reclamata atit de consultarile la virf din PNL, cit si pentru coordonarea formalitatilor din Parlament de la inceputul saptaminii viitoare.

Blaga: „Solutia ar fi o impacare"

In timp ce liberalii dau semne ca trag de timp, liderii PD au aratat ieri ca inca mai spera intr-o impacare. In asteptarea unei decizii a premierului Tariceanu cu privire la viitoarea componenta a Executivului, democratii au pledat ieri, in grup, pentru o eventuala „sfinta impacare". Boc, Videanu si Blaga plus ministrii Radu Berceanu, Gheorghe Barbu, Anca Boagiu au sustinut o conferinta de presa, la Craiova, in care au uitat sa-l mai critice pe Tariceanu. „Cea mai buna solutie ar fi o impacare, pentru ca a fost un guvern de succes. Cred ca sint resurse pentru aceasta, dar nu vom sustine nici un guvern din care nu vom face parte", a anuntat ieri secretarul general al PD, Vasile Blaga.

PD mizeaza pe frica lui Geoana

„PSD nu va vota impotriva unui guvern al Aliantei, pentru ca nu doreste alegeri anticipate. Geoana are acum un procent mult mai mic decit avea cind a preluat PSD, deci va trebui sa voteze un guvern al actualei Coalitii", i-a transmis Blaga lui Tariceanu, pledind pentru respectarea protocolului Aliantei, care „ar duce la rezolvarea tuturor problemelor".

Boc asteapta un telefon

La rindul sau, liderul PD, Emil Boc, sustine ca ar participa chiar la o intilnire de negociere cu premierul Tariceanu inainte de a se lua vreo decizie. „Daca imi va fi solicitata o intilnire, sigur ca voi merge. Deocamdata insa nu mi s-a propus", a spus Boc.

Acesta i-a transmis premierului Tariceanu, din nou, ca decizia este in totalitate responsabilitatea sa. „Nu am jucat niciodata la doua capete. Sintem pregatiti, fie sa mergem mai departe alaturi de PNL, fie sa mergem in opozitie", a declarat Boc, adaugind ca, in cazul in care actuala Coalitie nu se mai sustine, singura solutie o reprezinta alegerile anticipate.

Monica Macovei, sustinuta

Motivul pentru care ministrii PD se aflau la Craiova, la intilnirea tuturor primarilor, a fost, potrivit lui Boc, prezentarea tuturor realizarilor in sustinerea activitatii edililor, pe fiecare minister. Fiecare ministru si-a prezentat realizarile, ca la un veritabil bilant la sfirsit de mandat. Boc a reiterat, totodata, sprijinul PD pentru ministrii „rebeli". „Fara Blaga si Macovei, Romania nu era acum in UE", a incheiat presedintele PD.

„The Economist" analizeaza criza Coalitia de guvernamint este pe cale sa se destrame, iar un viitor executiv minoritar are sanse sa se dovedeasca si mai fragil decit cel actual, comenteaza „The Economist", analizind implicatiile crizei de la Bucuresti. Publicatia lauda reusitele acestui guvern care a facut din Romania „un candidat credibil la aderarea la UE", insa sustine ca actuala criza politica risca sa strice tot ce s-a obtinut in ultimii doi ani. „The Economist" prezinta contextul in care s-a ajuns la situatia unui posibil guvern PNL-UDMR. „Guvernul care ar putea rezulta din aceste negocieri are putine sanse sa fie minat de un zel de reforma", comenteaza publicatia.

Borbely se si vede ministru plin Ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Borbely Laszlo, s-a declarat ieri, la Tirgu-Mures, convins ca va prelua conducerea viitorului Minister al Dezvoltarii Regionale. Borbely a spus ca nu cunoaste sa mai existe vreo alta varianta in discutiile pentru acest portofoliu, transmite corespondentul MEDIAFAX. In urma restructurarii guvernamentale, Ministerul Integrarii Europene ar urma sa se transforme in Ministerul Dezvoltarii Regionale.

In acelasi timp, ministrul si-a manifestat speranta sa se gaseasca o solutie la actuala criza guvernamentala, care se poate rezolva in doua moduri: ori un guvern restructurat, ori alegeri anticipate. El a spus ca spera sa fie anuntata saptamina viitoare prima formula a unui guvern restructurat, din care UDMR va face parte. Ministrul a spus ca UDMR nu se gindeste sa renunte la postul de vicepremier sau sa aiba mai putine functii in Guvern decit cele pe care le detine acum.