Legindu-se de „baietii destepti", Basescu a sanctionat doar efectele unei situatii. N-a optat si pentru interogarea cauzelor.

Cind a vorbit despre „baietii destepti" si despre cei care n-au noroc in viata, presedintele Basescu a dovedit ca este bine informat, asa cum ii sade bine unui presedinte. S-a aflat ulterior despre dimensiunea fenomenului legaturii privilegiate la sirma de curent a statului, si mai ales despre suntul aplicat preturilor prin care baietii care au avut noroc in viata faceau profit intr-o luna cit ceilalti intr-un an. Presedintele a facut astfel un lucru bun, pentru ca a deschis ochii prostimii. Din pacate insa, a fost doar aruncatul buzduganului si cam atit. Iarasi, din pacate, gindirea presedintelui s-a dovedit limitata in stoparea acestui fenomen, Basescu rezumindu-se doar la a infiera practica. El a pus chiar bete in roate opririi acesteia.

„Baietii destepti" au aparut ca sa faca afaceri cu energia la care le-a dat cineva acces. La modul general si impersonal, acest cineva a fost statul, din simplul motiv ca sursele de bani ale „baietilor destepti", adica Hidroelectrica, Rovinarii sau Turcenii sint de stat. Iar asta inseamna ca acela care vine la putere pune ministru la Economie, cel care pune directorii de companii energetice, care trebuie sa faca ce le spune ministrul (sau partidul) si, eventual, sa vinda curent prietenilor ministrului (sau partidului), la niste preturi la care prietenii ministrului sa obtina profituri babane atunci cind revind curentul. Pentru ca, din profit, o parte din bani sa se intoarca la ministru sau la partid.

Pentru ca aceasta haiducie energetica sa se termine este nevoie de un lucru simplu: sa se schimbe proprietarul fabricii de curent, pentru ca, vorba cuiva, traim in Romania, si este putin probabil sa se schimbe naravul celor care vin la putere, oricare ar fi ei. Adica sa se privatizeze fabricile de curent, pentru ca astfel sansele ca un privat sa vrea sa aiba pierderi doar pentru ca altcineva sa aiba profit vor fi minime.

Din pacate, presedintele a pus privatizarea in cui. Simtitor la independenta energetica a tarii, Basescu a ordonat sa nu se mai vinda nimic, macar pina cind creierele luminate ale patriei vor elabora marea strategie energetica. Din pacate, sirma electrica nu e atit de groasa ca grija presedintelui, asa ca potentialele temeri de electroni smecheri care sa ia calea exportului pentru ca asa ar vrea un nou patron nu se sustin. Asadar, presedintele a cam gresit-o: a sanctionat efectul, dar nu s-a dus pina la cauza. Acolo a militat pentru un statu-quo discutabil. Trist e ca, daca se joaca cineva putin cu legile pe aceasta firava piata a energiei, se pot ivi alti si alti baieti destepti. Presedintele va avea din nou de cine sa se ia, dar cui ii foloseste?