Nou-infiintatul partid condus de Theodor Stolojan se pregateste sa rateze inca o buna oportunitate de a dovedi ca poate fi o alternativa.

Partidul Liberal Democrat a ratat o data, in mod evident: la lansarea sa. Bine preparat - cu aport decisiv si cu gir de la Cotroceni, sa nu ne ascundem dupa deget -, acest partid s-a prabusit relativ repede de pe coama valului pe care il crease. PLD a plecat „de sus" si nu a putut tine strocul. A afisat cu mare pompa un cvasimonopol al ideilor liberale bune si a pretins ca e doar o chestiune de timp si de organizare pina cind acest fapt va deveni evident pentru toata lumea. PLD si liderii sai au visat proiecte mari si s-au trezit ca sint paznicii rutinei. Desi au subliniat in repetate rinduri ca vor fi revolutionari, nu au facut nimic special ca sa scape de singura eticheta care sta bine lipita de ei: aceea ca sint un partid scos din mineca lui Traian Basescu.

Din fericire pentru PLD, liberalii care mai sint conectati inca la brandul liberal traditional, PNL adica, au consimtit sa le mai faca un posibil serviciu fostilor lor colegi. Speriati ca vor pierde mult, au aminat pentru toamna - cu concursul altor partide - prima confruntare directa cu electoratul. Da, e corect: PNL ar fi pierdut. Dar, cu aceeasi ocazie, ar fi fost, foarte probabil, invalidat electoral si PLD, pentru ca liberal-democratii ar fi avut, pina in mai, prea putin timp la dispozitie. Asa insa, cu euroalegerile aminate, lucrurile s-ar putea schimba spectaculos pe „tronsonul" liberal din politica autohtona.

Teoretic, pina in toamna, PLD are timp si loc sa creasca. Misiunea peledistilor e simplificata de complicatiile in care s-au bagat cei din PNL si de zona in care acestia au fost impinsi sa se plaseze. Teoretic, liberal-democratii ar putea, la o adica, chiar inversa raportul de forte cu contracandidatii lor directi.

Practic insa, felul in care peledistii au ales sa exploateze cea de-a doua mare sansa care le-a picat din cer nu e deloc incurajator pentru ei. Simplu spus: intre cum au reactionat la inceput si ce fac ei acum nu se vede nici o diferenta. E aceeasi atitudine: ca lor, peledistilor, li se cuvine „felia" liberala. E o eroare grava: nu e suficient sa afirmi ca esti ceva ca sa si fii. E nevoie de ceva mai mult; e nevoie de o demonstratie. Pentru demonstratie e nevoie de imaginatie politica. Or, din ce se vede pina acum, PLD-istii nu fac dovada ca ar avea asa ceva.

Pentru a fi investiti cu incredere si pentru a merita atentie nu e suficient ca liberal-democratii sa faca turul televiziunilor si sa dubleze munca liderilor de opinie din presa care sint critici la adresa PNL. Si, de asemenea, devine plictisitor sa tot spui ca „dreapta autentica trebuie reconstruita" si sa nu propui, ca partid care se joaca cu proiecte mari, si o modalitate concreta de a o face.