Pentru siguranta populatiei in noaptea de Inviere, pompierii vor verifica toate bisericile din Capitala pentru a constata daca sint respectate normele de prevenire si stingere a incendiilor.

Usi care se deschid spre interior, neoane infipte direct in lemn, stingatoare vechi si instalatii electrice improvizate sint citeva dintre neregulile descoperite de pompieri in bisericile din Bucuresti.

Inspectiile au fost facute cu ocazia apropierii Pastelui, la initiativa Primariei Sectorului 2, insa vor fi extinse la nivelul intregii Capitale.

„Cu aceasta ocazie au fost depistate o serie de nereguli la instalatiile electrice care aveau multe improvizatii, la stingatoarele cu spuma care erau vechi, insuficiente sau fara verificarile de specialitate", spune generalul Aurel Udor, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (IGSU). De asemenea, usile de la intrare erau montate invers decit cer normele in vigoare, aspect care, de altfel, este prezent la toate locasurile de cult care au o vechime mare, deoarece la vremea constructiei lor nu existau masuri de stingere si prevenire a incendiilor. Astfel, in caz de panica, enoriasii si-ar putea bloca iesirea.

„La unele locasuri de cult controlate s-a mai constatat ca erau depozitate materiale inflamabile in apropierea surselor de incalzire, iar tuburile de neon erau montate direct in lemn, fara sa existe si lampa de protectie, motiv pentru care, in caz de scurtcircuit, poate izbucni oricind un incendiu", spun reprezentantii IGSU.

Parohii risca amenzi

La initiativa primarului sectorului 2, Neculai Ontanu, specialistii Biroului Prevenire Incendii si Protectie Civila vor verifica toate bisericile. In functie de neregulile care au fost depistate, reprezentantii Biroului Prevenire Incendii si Protectie Civila Sector 2 au adus la cunostinta preotilor parohi ca trebuie sa le remedieze de urgenta. In caz contrar, acestia risca sa primeasca amenzi. In cursul saptaminii trecute au fost verificate 11 biserici din sectorul 2.