Procurorul Ciprian Nastasiu de la DIICOT a fost sanctionat de CSM cu 15% din salariul pe trei luni, pentru eliberarea lui Omar Hayssam din arest.

Ciprian Nastasiu a declarat ieri, la iesirea de la audierile CSM, ca isi mentine declaratia potrivit careia Ilie Botos, pe atunci procuror general, ar fi fost informat de cererea de eliberare a lui Omar Hayssam pe motive medicale. Sirianul a fost acuzat de terorism, pentru implicarea sa in rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak, in 2005.

Nastasiu a dat de inteles ca Botos i-ar fi dat aprobarea tacita pentru acest gest. „Cind am depus concluziile la dosar nu mi-a reprosat nimeni nimic. Abia dupa ce Hayssam a fugit din tara am devenit singurul vinovat", a declarat Nastasiu. El a completat ca, la scurt timp dupa acest episod, a fost avansat in functie chiar de Botos.

Pe de alta parte, Ilie Botos, audiat si el ieri la CSM, a negat afirmatia lui Nastasiu. El si-a nuantat, totusi, vechea declaratie, in sensul ca nu ar fi stiut de prezenta lui Nastasiu in sala de judecata in momentul eliberarii lui Hayssam, in aprilie 2006. Procurorul sanctionat a anuntat ca va contesta decizia CSM la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

„Sa dovedeasca!"

Prezent la audieri, procurorul Marcel Simpetru, fostul adjunct al lui Botos, a negat informatia potrivit careia l-ar fi dus cu masina pe Nastasiu la iesirea din instanta. „Sa dovedeasca!", a comentat sec Simpetru.

Vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea, ne-a declarat ca au fost analizate toate probele, inclusiv cele solicitate de Nastasiu. El ceruse, printre altele, lista convorbirilor telefonice din ziua eliberarii lui Hayssam, in care apar si convorbiri cu Botos. Chiujdea a explicat ca acestea sint probe circumstantiale, intrucit nu releva continutul respectivelor convorbiri, ci doar faptul ca au avut loc.

Conform unor surse din Parchetul General, indemnizatia lunara a lui Nastasiu se ridica la circa 5.000 de lei, deci „penalizarea" acestuia pe trei luni ar insemna ca procurorul pierde circa 2.250 de lei.

De ce n-a facut Botos recurs?

In luna aprilie 2006, Nastasiu, procuror de caz in dosarul Hayssam, s-a prezentat personal in instanta, unde a cerut si a obtinut revocarea mandatului de arestare pe numele sirianului. El l-a inlocuit pe procurorul de sedinta Alex Mihailiuc, care trebuia sa sustina cazul.

Dupa nici trei luni de la momentul eliberarii, Hayssam a disparut, provocind un imens scandal, finalizat cu demisia sefilor SRI, SIE, DGIPI si a procurorului general de atunci, Ilie Botos. La precedenta audiere, cea din 7 martie, Nastasiu declara public ca „imi asum responsabilitatea eliberarii lui Omar Hayssam si motivele pentru care am cerut acest lucru in fata instantei, dar ma deranjeaza ca unii spun ca nu au stiut. Pe domnul Marcel Simpetru l-am anuntat telefonic de ceea ce s-a intimplat la instanta si apoi am vorbit si cu domnul Botos".

Nastasiu a mai explicat ca, daca sefii lui ar fi considerat ca trebuie facut recurs la decizia de eliberare a lui Hayssam, aveau 24 de ore la dispozitie, pentru ca sirianul nu a fost eliberat imediat, ci abia a doua zi.