Finantele vor sa reintroduca plata TVA in vama la importuri pe motiv ca evaziunea din aceasta zona a scapat de sub control.

Guvernul a decis, in sedinta de ieri, proiectul de reintroducere a sistemului de plata a TVA la vama pentru importurile din statele non-UE, pe motiv ca fenomenul de evaziune pe aceasta ruta a iesit de sub control.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a initiat un proiect de ordonanta de modificare a Codului fiscal prin care sa se revina, la 15 aprilie, la plata TVA in vama, urmind ca acest sistem utilizat inainte de aderare sa dureze pina in 2008.

Exceptie pentru bun-platnici

Astfel, TVA va fi achitata in vama, din 15 aprilie, exceptie facind importatorii care vor obtine certificate de aminare la plata, adica aceia care au un bun istoric fiscal si cifre de afaceri ridicate.

Guvernul a fost usor de convins sa aprobe aceasta revenire, avind in vedere ca incasarile statului din TVA pe primul trimestru sint abia la 73% din ce se stringea anul trecut in aceeasi perioada.

„In plus, nu numai Romania se intoarce la acest sistem. Si Ungaria a revenit foarte repede dupa aderare la aplicarea TVA in vama dupa ce a constatat aceleasi lucruri cu care ne confruntam noi azi", a argumentat Daniel Chitoiu, presedintele interimar al Agentiei Fiscale (ANAF).

Regimul introdus la 1 ianuarie si aplicat in prezent permite importatorului sa plateasca TVA la Administratia Fiscala, ulterior importului. Unele firme importa produse care pot fi vindute rapid, de exemplu legume si haine, declara in vama o valoare falsa a acestora (mult mai mica), pentru ca apoi sa le vinda la preturi de 15 ori mai mari decit valoarea declarata statului. In plus, pentru ca firmele mici declara si achita TVA o data la trei luni, se creeaza timpul necesar unei astfel de tranzactii, urmata de disparitia firmei fix inainte de plata TVA catre stat, a explicat Chitoiu.

Inainte de aderare, de incasarea TVA se ocupa agentul vamal. Asta se vrea si acum, pe motiv ca vama detine valorile reale ale largii majoritati a produselor. Astfel, importatorul n-ar putea declara valori false si, in plus, marfa intra in tara abia dupa achitarea TVA de catre importator.

Inapoi la turcisme

Potrivit sefului Garzii Financiare, Adrian Cucu, produsele care creeaza evaziune sint aduse din China, dar mai ales din Turcia.

„Evazionistii prefera Turcia, pentru ca nu are taxe vamale cu UE, in urma unui acord comercial", a spus Cucu. In acelasi timp, pe relatia cu Turcia nu se poate controla provenienta marfii pentru ca numai statele membre sint conectate la sistemul VIES, de urmarire a tranzactiilor purtatoare de TVA.

In alta ordine de idei, Finantele vor sa introduca, pe relatia import non-UE - livrare in UE, o garantie privind TVA. Adica importatorul ar trebui sa constituie la Fisc o garantie egala cu TVA aferenta marfii. Daca marfa paraseste Romania, garantia poate fi recuperata, insa numai dupa ce se face proba parasirii teritoriului Romaniei si se confirma plata TVA in alt stat membru. In caz contrar, se considera ca marfa a fost vinduta in Romania, iar garantia ramine la Fisc.