Fostul presedinte ii acuza pe membrii Comisiei Tismaneanu ca au vazut Revolutia la televizor. In realitate, o parte din acestia erau atunci in beciurile Militiei.

„Aberatii", „monstruozitati", „mirsavii", „minciuni", „speculatii de ordin politic, partizane", „scribalai". Ion Iliescu nu a facut deloc economie de invective la adresa Comisiei prezidentiale de condamnare a crimelor comunismului si a Raportului intocmit de aceasta. Prezent marti la o dezbatere organizata de Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989, al carui fondator este, fostul presedinte s-a dezlantuit. „Vin niste scribalai din astia sa dea lectii celor care si-au pus in pericol viata. Cine sint acesti oameni, ce au facut in timpul Revolutiei, ce riscuri si-au asumat ei, cind altii se jertfeau si isi riscau viata? Vin acum si fac pe speculantii, pe judecatorii. Este revoltator!", sustine Iliescu.

Ce faceau in ’89 „scribalaii" lui Iliescu

Unul dintre cei acuzati de Iliescu ca nu si-au riscat viata in timpul Revolutiei este Radu Filipescu, presedintele GDS. Acesta a fost condamnat in 1983 la zece ani de puscarie pentru ca a impartit manifeste anti-Ceausescu. Eliberat in 1986, Filipescu avea sa mai fie arestat de doua ori. Ultima oara, chiar pe 22 decembrie 1989.

Un alt exemplu este Horia-Roman Patapievici. Pe 21 decembrie 1989, Patapievici era aruncat in beciul inchisorii Jilava si batut cu bestialitate.

In decembrie 1989, Vladimir Tismaneanu era, prin intermediul postului de radio Europa Libera, una dintre cele mai vehemente voci critice la adresa regimului comunist.

Tismaneanu: „Expresia panicii nomenclaturii" Vladimir Tismaneanu ii raspunde lui Iliescu: „Este intristator, insa simptomatic, faptul ca Ion Iliescu si suporterii sai nu se pot angaja intr-un dialog civilizat pe teme atit de importante precum natura regimului comunist si a regimului politic care i-a urmat. Ion Iliescu a petrecut decenii ca activist al PCR si a ramas, se vede limpede, prizonierul formulelor agitatorice pe care le-a utilizat cu perseverenta atitia ani. In atacurile impotriva Raportului Comisiei de analiza a dictaturii comuniste, Ion Iliescu se intilneste pe o platforma comuna cu Corneliu Vadim Tudor, detractor acerb al demersului condamnarii pe baza stiintifica a regimului comunist. Revolta lui Ion Iliescu este de fapt expresia panicii si furiei nomenclaturii demascate direct si fara menajamente de Raport."