Traian Basescu risca sa ramina doar cu principala sa arma: vorbele. Restul pirghiilor sint, incet-incet, blocate de coalitia antiprezidentiala, conturata in Parlament. Mai mult de atit, Basescu isi vede in pericol chiar cariera de politician.

Un scenariu uluitor, malefic si ingenios in acelasi timp, a fost lansat pe piata bursei politice. Ca orice zvon, el este aruncat in apa tulbure pentru a se studia apoi amplitudinea valurilor produse. El suna cam asa: Traian Basescu este suspendat 30 de zile. In timpul asta se accelereaza solutionarea dosarului Mihaileanu, care se finalizeaza cu o condamnare. Chiar daca Basescu revine ca urmare a votului popular, el nu mai poate candida pentru un nou mandat. Si, ca sa i se infunde de tot, urmeaza o campanie de modificare a Constitutiei, in sensul trecerii la o republica parlamentara. In felul asta, clasa politica il pune definitiv pe Traian Basescu la coltul politicii. Oricit de aiuritor ar fi acest scenariu, el arata clar dorinta majoritatii partidelor de a scapa de piratul Basescu. De altfel, o asemenea mobilizare de forte, cum vedem si in aceste zile, nu a mai avut loc de mult. Aproape toate partidele sint in consens ca „dusmanii poporului", Basescu si PD-ul, trebuie anihilati.

Pe termen lung, strategia PNL, PSD, PC si UDMR le poate fi fatala exact acestor formatiuni, care cistiga astazi o batalie in razboiul contra lui Basescu. PNL isi joaca viitorul. Guvernul restructurat va fi unul al santajului. Chiar daca oficial se va numi negociere, pe fond, sprijinul PSD este tot un santaj. Social democratii nu vor sprijini tot programul de guvernare. Ei vor discuta punctual fiecare lege pe care o vor sustine. Acest lucru inseamna ca, pina la urma, PSD, chiar daca oficial nu va fi la guvernare, va controla tot procesul legislativ. PNL are nevoie de voturile acestui partid, asa ca va discuta fiecare pas facut de cabinetul bicolor. Electoratul liberal s-ar putea sa sanctioneze exact aceasta colaborare conditionata cu principalul dusman, PSD-ul. UDMR are de pe acum un traseu bine marcat. Formatiunea doreste Ministerul Dezvoltarii Regionale. Este locul de unde poate decide foarte bine o noua impartire pe regiuni. UDMR a facut demersuri si in acesti doi ani la Strasbourg pentru noi granite teritoriale regionale. Pentru electoratul maghiar va fi o tinta atinsa. Pentru potentialii parteneri viitori de guvernare va fi un avertisment ca maghiarii se duc direct spre visul lor, autonomia teritoriala. PSD a ajuns ca fata din poveste: nici calare, nici pe jos, nici imbracata, nici dezbracata. Nici la guvernare, nici in opozitie, dar, asa cum se poate observa, devine jucator activ. Problema pesedistilor este ca ramin in sondaje pe aceeasi pozitie, indiferent ce ar face. De aceea spera sa mai impinga guvernul Tariceanu inca doi ani. PC isi joaca insa cartea de mare combinator al politicii. Eticheta de imoralitate i-a taiat insa orice sansa de a se prezenta pe picioarele sale la alegerile urmatoare, asa ca este in cautarea unui alt vehicul electoral.

Daca in zona coalitiei antiprezidentiale evolutiile sint oarecum previzibile, in cea a PD-ului urmeaza cele mai mari framintari. Iesirea ministrilor din cabinet este pasul cel mai simplu. Unii ministri vor trebui sa-si caute de lucru, cum ar fi Sulfina Barbu si Sorin Frunzaverde, iar altii se vor intoarce in Parlament. Pentru directorii din serviciile descentralizate va fi cel mai greu. Liberalii vor incerca sa-i schimbe, acolo unde nu au statut de functionar public, pentru ca democratii au decis sa ramina pe baricade in tara. Cel mai interesant va fi, cu siguranta, la nivelul primarilor. In cei doi ani, PSD a pierdut citeva sute de primari care au optat pentru PD. Acum, ei nu se mai pot intoarce la PSD, pentru ca legea nu le mai permite migratia. Isi vor pierde finantari, relatii si vor acumula nemultumiri.

Urmeaza sa vedem daca indiguirea lui Traian Basescu va avea efectul scontat de liberali si de pesedisti. Acestia din urma au mai incercat o data si s-au ales cu buza umflata. Este foarte posibil ca istoria sa se repete. Un lucru e clar. Traian Basescu nu si-a jucat ultima carte.