SIF Muntenia si SIF Moldova vor sa cumpere actiuni la Fond.

„Fondul Proprietatea este vazut de investitorii romani si straini ca un dinozaur din care se vor indestula toti", ne anunta Petre Pavel Szel, presedintele SAI Muntenia Invest, cea care administreaza activele societatii SIF Muntenia.

Doua SIF-uri vor la Fond

Pina in prezent si-au anuntat intentia de a cumpara actiuni la Fondul Proprietatea SIF Moldova si SIF Muntenia, dar cu siguranta si celelalte trei SIF-uri nu vor rata o asemenea afacere. „Noi cu siguranta vom cumpara actiuni la Fondul Proprietatea. Consideram ca pe termen lung actiunile Fondului vor creste", mai spune seful de la SAI Muntenia Invest. Totusi exista si obstacole in listarea la bursa in viitorul apropiat a Fondului. „Credem ca actualul scandal politic ar putea amina listarea la bursa a Fondului Proprietatea. De fapt am avut discutii cu fonduri de investitii de afara care s-au aratat interesate sa cumpere actiuni la Proprietatea", mai adauga Petre Pavel Szel.

Cine pierde

Daca unii vor sa faca bani din actiunile Fondului Proprietatea, altii cu siguranta vor pierde bani. Deja cetatenii care au primit titluri la Fondul Proprietatea sint mai dezavantajati decit cei care nu au primit. Asta pentru ca majorarile de preturi de pe piata imobiliara fac ca, pentru proprietati similare, despagubirile sa fie diferite, la momente diferite. Nu trebuie trecut cu vederea faptul ca valoarea titlurilor obtinute la Proprietatea a tinut cont de valoarea de atunci a proprietatii (data la care s-a facut evaluarea) si nu de cea de acum. Iar cum preturile imobilelor au crescut, actualii actionari ai Fondului au pierdut. Daca acum un an o proprietate era evaluata la 100.000 de lei, omul primea sub forma de titluri la Fondul Proprietatea in jur de 100.000 de actiuni (o actiune valoreaza un leu). Daca evaluarea s-ar fi facut in prezent, tinind cont de cresterea bunurilor imobile de pe piata, suma primita ar fi fost mai mare.