Alianta D.A. se anunta a fi, in 2004, cel mai asteptat tren la care putea spera Romania. Dar, spre deosebire de Orient Expres, ea a fost si tren, si pasager in acelasi timp.

Una dintre cele mai reusite carti ale Agathei Christie este „Crima din Orient Expres". Pe scurt, povestea suna asa: un om de afaceri este injunghiat intr-un compartiment al celui mai asteptat tren din garile de pe traseul Istanbul - Calais: Orient Expres. Ajuns din intimplare in vagonul crimei, detectivul Hercule Poirot este antrenat in intriga si cauta criminalul printre cei 12 pasageri ai vagonului respectiv. Trenul este prins intr-o furtuna de zapada, iar misterul trebuie dezlegat pina la sosirea politiei, care ar putea pune in pericol reputatia celebrei linii feroviare prin investigatiile si concluziile ei. Rind pe rind, cei 11 calatori si conductorul trec prin fata lui Poirot si isi spun povestea. Rind pe rind, fiecare incearca sa ascunda ceva si sa puna accent pe alte fapte. Unul dupa altul, pasagerii si conductorul isi aduc contributia la rezolvarea crimei. Rezultatul este uluitor: toti cei 12 l-au injunghiat pe nefericitul om de afaceri si au incercat sa se acopere reciproc. Conductorul a dat semnalul. Practic, el a pecetluit soarta victimei prin complicitatea sa. Mortul se dovedeste a fi de fapt altcineva, iar o istorie comuna ii leaga pe toti cei 12 de viata si de faptele lui.

Alianta Dreptate si Adevar se anunta a fi, in 2004, cel mai asteptat tren la care putea spera Romania in acel moment. Dar, spre deosebire de Orient Expres, dupa ce Theodor Stolojan s-a retras din politica, iar Traian Basescu a ajuns presedinte, Alianta D.A. a fost si tren, si pasager in acelasi timp. Ea trebuia sa mearga inainte in propriul sau vehicul. Si ca in orice tren de succes, diverse personaje s-au suit in el ori s-au cocotat in ultimul moment pe scara. Ba unii au intrat chiar clandestin. Iar aceste personaje, conectate prin fire complexe de viata si opera Aliantei, si-au infipt cutitele in pieptul ei. 11 pasageri: Orban, Nicolai, Boc, Videanu, Basescu, Stolojan, Flutur, Berceanu, Voiculescu, Geoana, Antonescu. Conductorul, fara ale carui fapte nu ar fi fost posibila crima: Tariceanu. Cei mai multi dintre cei 12 au avut motive diferite. Dar, in final, actiunea lor s-a soldat cu un deces.

Povestea din cartea Agathei Christie se termina cu Poirot constatind complicitatea celor 12 si, intelegindu-le motivul, fiind de acord cu faptul ca individul trebuia sa moara, accepta sa spuna politiei o alta poveste. Iertindu-i pe ei, detectivul trebuie sa se mai impace doar cu constiinta sa. Aici, similitudinile se opresc. La crima din Romania Expres nu a fost un singur detectiv. Fiecare dintre noi ancheteaza in felul sau. Si, in functie de verdictul dat, trebuie sa isi convinga si constiinta ca decizia luata e cea buna. Momentul deszapezirii trenului, cind povestea trebuie spusa politiei: primele alegeri. Deocamdata, europene.