Anul trecut in iunie, ursul italian Bruno s-a ratacit prin Germania si a fost omorit de bavarezii speriati. Anul acesta, Roma si Berlinul se cearta pe ramasitele lui trupesti.

Ursuletul in virsta de doi ani si cintarind cam 100 de kilograme a pornit vara trecuta la drum prin padure. Bruno a ajuns din Italia in Austria si, in fine, in Germania, nefiind oprit de nici un control de granita. Un adevarat urs european, bucurindu-se de libertatea de miscare in UE. Ursuletul a mincat in timp 30 de oi, patru iepuri si un porcusor de Guineea. Uneori se apropia prea mult de casele oamenilor, care au sesizat autoritatile. Dupa mai multe incercari de a-l captura nevatamat (pentru a respecta drepturile animalelor), politistii bavarezi si-au reamintit de identitatea lor nationala. Cu o eficienta tipic germana, l-au executat pe Bruno.

De atunci, trupul ursului se afla la conservare intr-un congelator in Germania. Zilele trecute, guvernul italian a cerut insa oficial ca trupul neinsufletit sa se intoarca „acasa". Argumentul principal al Romei este ca ursul e „proprietate italiana".

Guvernul federal german, sensibil la necesitatea de a ramine in bune relatii cu Roma, si-a dat acordul pentru revenirea ursului acasa.

Dar ce autoritate are guvernul federal in Bavaria? Autoritatile landului au anuntat ca nu vor ceda cadavrul ursului. Ele au un plan bine pus la punct pentru Bruno: il vor impaia si il vor expune in cadrul expozitiei „Omul si Natura". Bavarezii vor sti sa exploateze celebritatea ursului pentru a scoate un profit frumusel de la vizitatorii expozitiei si din atentia pe care media o vor mai acorda si in viitor acestui caz.