David Hicks pledeaza vinovat la acuzatia de sustinere a unei asociatii teroriste, iar sentinta ar putea fi data pina in vara.

Prima audiere a australianului David Hicks - „talibanul australian" - a avut loc in fata unui tribunal militar exceptional, format anul trecut de Congres pentru judecarea prizonierilor de la Guantanamo, „combatanti inamici". Hicks (31 de ani) este inchis de fortele americane in Cuba de peste cinci ani. El a aparut in fata judecatorului fara catuse, purtind haine de culoare kaki si parul lung. Tribunalul l-a anuntat oficial ca e inculpat pentru „sustinere logistica acordata unei asociatii teroriste". Acuzatul a pledat vinovat. Dupa pronuntarea sentintei, Hicks isi va ispasi pedeapsa in Australia. Un procuror spusese inainte ca pentru Hicks o pedeapsa de 20 de ani de inchisoare ar fi „rezonabila".

Prima audiere

Inainte de audiere, Hicks a discutat cu tatal si cu sora sa, timp de doua ore. „Ne-am strins miinile, am plins", a spus Terry Hicks, care nu-l mai vazuse pe fiul sau din august 2004. Potrivit acestuia, starea de sanatate a australianului s-a deteriorat in detentie. Convertit la Islam, Hicks a fost luat prizonier in decembrie 2001 in Afganistan, unde a luptat alaturi de talibani. Inchis din ianuarie 2002 la Guantanamo, el e suspectat ca s-a antrenat cu al-Qaeda. Totusi, nu e acuzat ca a tras asupra unor militari americani sau ca a atacat o tinta americana. I se reproseaza ca a supravegheat cladirea abandonata a Ambasadei americane din Kabul si ca s-a intilnit cu liderul al-Qaeda, Osama bin Laden. Hicks a fost acuzat in 2004 de „asistenta acordata inamicului" si de „tentativa de crima", dar ulterior s-a renuntat la aceste acuzatii. Avocatul lui Hicks, Michael Mori, spune ca sprijinul acordat asociatiei teroriste e un delict federal si trebuie judecat de un tribunal civil, nu de unul militar pentru crime de razboi, asa cum e la Guantanamo.

Cazul lui Hicks a provocat tensiune intre SUA si Australia, australienii reprosind guvernului ca nu a depus eforturi pentru a obtine repatrierea prizonierului.