Comisia SIE a precizat intr-un comunicat de presa ca legile actuale permit SIE sa detina si sa utilizeze echipamente de interceptare, dar ca interceptarile au fost efectuate numai prin intermediul SRI, iar demisia directorului Serviciului Claudiu Sa
Comisia SIE a precizat intr-un comunicat de presa ca legile actuale permit SIE sa detina si sa utilizeze echipamente de interceptare, dar ca interceptarile au fost efectuate numai prin intermediul SRI, iar demisia directorului Serviciului Claudiu Saftoiu a fost calificata drept "un gest de onoare." Comisia parlamentara pentru controlul activitatii Serviciul de Informatii Externe a efectuat, ieri, un control la sediul central al SIE pentru a stabili daca acest serviciu face interceptari ilegale. "Este imposibil ca SIE sa efectueze interceptari ilegale", ne-a declarat Romeo Raicu, presedintele Comisiei de control SIE, la incheierea intalnirii cu ofiterii din conducerea serviciului.
Intrebat daca SIE detine tehnica necesara pentru efectuarea interceptarilor, Romeo Raicu ne-a spus: "Conform legii". Iar potrivit Legii de organizare si functionare a SIE, "Serviciul de Informatii Externe este autorizat sa creeze si sa detina mijloace adecvate pentru obtinerea, verificarea, protectia, evaluarea, valorificarea si stocarea datelor si informatiilor referitoare la siguranta nationala."
Raicu ne-a declarat ca membrii comisiei au verificat modalitatile in care se realizeaza interceptarile de catre Serviciul de informatii Externe. "Intalnirea a avut un caracter predominant tehnic. Au fost controlate etapele legale necesare obtinerii aprobarii si finantarii unei interceptari", ne-a spus Raicu. El a adaugat ca de la momentul in care un ofiter operativ solicita aprobarea pentru obtinerea unui mandat necesar efectuarii unei interceptari si pana la momentul la care in interiorul serviciului pe dosarul respectiv semneaza directorul SIE, au loc o serie de verificari si sunt necesare aprobarile mai multor directii interne din SIE. Seful comisiei de control SIE a tinut sa precizeze ca, intra-devar, directorul SIE se adreseaza pentru obtinerea mandatului catre Parchetul General, dar de aici, solicitarea merge mai departe catre Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru obtinerea mandatului semnat de catre judecator. Concluzia deputatului PD Romeo Raicu a fost aceea ca "este imposibil sa credem ca se pot face interceptari ilegale. El a mai spus ca nu se pot face interceptari ilegale deoarece "fara ca mandatul respectiv de interceptare sa fie prezentat de catre SRI la operatorii de telefonie, posta sau la providerii de Internet, ca serviciu secret esti dat afara pe usa, pentru ca exista norme foarte clare stabilite in comun de SRI cu operatorii respectivi."
Acelasi punct de vedere l-a impartasit si Constantin Nita, vicepresedinte al Comisiei de control parlamentar a SIE. "Interceptarile au avut o baza legala", a fost concluzia deputatului PSD.
"Am verificat perioada 2005 - 2006 si am constatat ca tot ceea ce au facut legat de interceptari a avut la baza aprobarile legale necesare" a spus Nita.
Cele mai multe mandate pentru cetateni straini
El a remarcat ca cele mai multe mandate de interceptare se refereau la cetateni straini si "doar intr-o mica masura la cetateni romani."
Senatorul Daniel Ilusca, reprezentantul PNL in Comisia de control a SIE, a confirmat si el legalitatea interceptarilor efectuate de SIE. "Pentru mine s-au limpezit foarte multe intrebari pe care le aveam legate de declaratiile domnului Saftoiu. Pot sa-mi si explic de ce a facut aceste declaratii. Conform procedurilor interne, dansul nu semna decat cererea catre Parchetul General privind solicitarea de interceptare... De acolo, Parchetul solicita unui judecator desemnat de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie aprobarea mandatului."
Romeo Raicu a declarat ca in urma audierilor conducerii SIE si dupa verificarile pe care parlamentarii le-au initiat la sediul Serviciului, Comisia va intocmi un raport care va fi inaintat conducerilor celor doua Camere, iar transcripturile celor doua sedinte vor fi puse la dispozitia presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului.
"Comisia urmeaza ca in tematica stabilita pentru saptamanile urmatoare sa aiba pe agenda de lucru problema referitoare la legalitatea mandatelor de interceptare solicitate de SIE", a mai spus Raicu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.