Ma uit la etalonul stirilor romanesti, stirile PRO TV, si vad cum se umfla pina la refuz noua moda a stirii „home made". O adevarata avalansa de filmulete cu batai intre liceeni/ce, cu abuzuri de tot soiul, cu sex intre pusti etc.

Mi se pare un semn rau ca stirile devin un soi de YouTube national. Nu e nimic rau in a colecta filmuletele cu potential de stire de la telespectatori. Numai ca deja avem de-a face cu un tipar. Mai ales adolescentii trimit filmulete. Si asa apar marile stiri de cind lumea: da, minorii fac sex de la virste din ce in ce mai fragede si se mai si bat de le suna apa in cap inca de la gradinita.

Un simplu blur nu rezolva problema identitatii. Se fac multe timpenii la virste fragede. Are Woody Allen un personaj incredibil: un actor care la un moment dat incepe sa sufere de efectul „blur". Isi pierde contururile, e vazut in ceata de toti ceilalti. Cam asa arata noile personaje de la stiri. Doua minore se bat in curtea scolii. Ei si? Raspunsul e simplu, speculam efectul YouTube, il extindem pe tv, nu mai cheltuim cu deplasari si alte nebunii. Le punem ceata pe fata si accentuam imaginile cu sini si fese. Brandul atrage stirea. PRO TV e cel mai puternic brand tv, asa ca „lasati televiziunea sa vina la mine…".

Cu noul trend, astepti stirea pe mail sau o iei de pe site-urile colectoare. Nu e tot aia. Pentru ca jurnalistul era minimul filtru intre mine si realitate. Pe cind asa, daca un pustan de 15 ani e parasit de iubita, baga la tv un filmulet cum faceau sex si razbunarea e perfecta. Tipa chiar nu va mai putea sa scoata capul din casa. Acel blur n-are nici un efect printre colegi si prieteni, sa fim seriosi.

Am auzit un aforism intr-un promo al stirilor PRO TV, de-a dreptul enervant, pentru ca se vrea un soi de lectie de viata. Fundalul e urmatorul: imagini filmate de un amator cu un antrenor care isi bate o eleva gimnasta si un accident rutier despre care auzim ca a provocat moartea a trei tineri. Sloganul: „Cind lucrurile scapa de sub control, inocenta are rolul principal in spectacolul vietii". Pare deja mesaj subliminal prin ambiguitatea lui. Sa va spun ce inteleg eu: cind Basescu si Tariceanu au luat-o razna, noi, proteveii, luam caimacul stirilor cu minori morti sau minori facind sex. Bonus: minorii fac si filmarile!