Prima editie a Galei Premiilor Gopo a fost cu adevarat un succes. Eleganta, fara ostentatie, mergind de la cap la coada snur, Gala Filmului Romanesc a functionat nemteste.

Premiile Industriei de film din Romania si-au luat ca denumire numele lui Ioan Popescu Gopo in semn de omagiu adus marelui cineast care, exact acum 50 de ani, cistiga Palme d’Or-ul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animatie cu filmul „Scurta istorie". Trofeul a imprumutat chipul celebrului omulet al lui Gopo si a fost creat de sculptorul Adrian Ilfoveanu. Un moment extrem de emotionant a fost laudatio, adus in memoria lui Gopo de catre Medeea Marinescu, cea care si-a facut debutul in 1981 in filmul acestuia, „Maria Mirabela".

Circa 350 de specialisti au votat cistigatorii Premiilor Gopo, pe baza nominalizarilor stabilite de un juriu format din criticul de film Cristina Corciovescu, directorul de imagine Vivi Dragan Vasile, regizorul Nicolae Margineanu, criticul de film Andrei Cretulescu si actorul Marius Stanescu.

Vesnic tinarul Pintilie

Premiul Gopo pentru intreaga opera cinematografica i-a fost inminat regizorului-legenda al filmului romanesc, Lucian Pintilie, ovationat in picioare de intreaga asistenta. Prezentat de prietenul si colaboratorul sau de o viata, actorul Victor Rebengiuc, maestrul Pintilie, la cei 74 de ani ai sai, a dovedit acelasi neastimpar, acelasi spirit caustic si aceeasi vioiciune ca in prima tinerete. El s-a aratat de altfel foarte contrariat ca un tinar din echipa organizatorilor a vrut sa il ajute sa urce pe scena. „Eu sa nu pot urca pe scena? Poate e nevoie de cineva sa ma dea jos de aici."

Porumboiu „Rade tot"

Cistigatorul incontestabil al serii a fost Corneliu Porumboiu, scenarist, regizor si producator al filmului „A fost sau n-a fost?", care a plecat acasa cu Premiul pentru scenariu („Multumesc celor doua pachete de tigari fumate zilnic, celor trei cani de cafea si sotiei mele, care a trebuit sa indure lectura a zeci de variante."), Premiul pentru regie („Imi multumesc mie.") si Premiul pentru cel mai bun film („Multumesc CNC-ului meu, adica familiei mele care m-a finantat la acest film."). Tot in contul filmului „A fost sau n-a fost?" a intrat si Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal, premiu ce i-a revenit lui Ion Sapdaru, singurul revolutionar din orasul Vaslui care a trait sa spuna lumii povestea. Cea mai buna actrita in rol principal a fost desemnata Dorotheea Petre pentru rolul din „Ryna", in regia Ruxandrei Zenide. Omuletul Gopo i-a fost inminat de catre actorul Dorel Visan, care a declarat ca o invidiaza sincer pentru ca este un premiu pe care el nu l-a luat niciodata. Inca.

Premiu pentru „Cotidianul"

Premiul special pentru sustinerea filmului romanesc a revenit ziarului „Cotidianul" pentru lansarea pe piata a DVD-ului cu filmul „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii", regia Catalin Mitulescu, vindut impreuna cu ziarul nostru in 40.000 de exemplare.

Premiul publicului a fost decernat filmului „Legaturi bolnavicioase".

Gazda Galei a fost Catalin Stefanescu. Momentele artistice ale serii au fost asigurate de nominalizatii la categoria Cea mai buna muzica originala, grupul Rotaria („A fost sau n-a fost?"), Vlaicu Golcea („Legaturi bolnavicioase") si Alexander Balanescu („Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii"), cel din urma plecind la Londra cu omuletul Gopo aferent.