Sintagma "oprire temporara", prevazuta in lege, nu inseamna, insa, inchiderea activitatii, astfel incat comerciantii isi vor vedea in continuare de vanzarile lor, iar cumparatorii vor avea acces la ei. Singura "pedepsita" este Administratia Pietelor, care are la dispozitie 5 zile sa remedieze deficientele constatate si o luna de zile sa obtina cele trei autorizatii. In caz contrar, toate incasarile din perioada de gratie vor fi confiscate, iar OPC va dispune sistarea concreta a activitatii, prevazuta in lege sub denumirea "oprire definitiva".
Aceste lamuriri le-am primit de la Marian Zlotea, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, care ne-a precizat, ieri, ca si alte piete din Bucuresti au fost controlate si amendate - Moghioros, Obor si Gorjului cu cate 4000 de lei, iar Berceni si Norilor cu cate 3000 de lei. "Pentru Piata Sudului s-a luat masura de inchidere temporara, care inseamna, conform legii, ca se da o sanctiune si un termen de remediere a deficientelor, iar daca nu se indeplineste masura, toti banii pe care ii incaseaza Administratia Pietelor in aceasta perioada se duc la bugetul statului. Asta reprezinta masura de suspendare sau de oprire temporara - nu stiu de ce i-a zis asa legiuitorul. Dupa 30 de zile, daca nu are autorizatiile, Piata Sudului va fi inchisa definitiv", ne-a explicat Zlotea.
Vasile Savu, directorul Administratiei Pietelor din Sectorul 4, s-a declarat total bulversat de formularea lingvistica a legii, si astepta "o hartie oficiala" de la OPC, care sa-l lamureasca daca trebuie sa inchida sau nu activitatea in piata. Savu ne-a declarat ca a depus la institutiile de resort dosare cu toata documentatia necesara obtinerii autorizatiilor, dar a recunoscut ca trebuie sa remedieze unele deficiente din piata. De doua zile, seful pietelor din Sectorul 4 lucreaza la amenajarea singurului punct de sacrificare a mieilor din Capitala, asa ca vestea inchiderii Pietei Sudului "a cazut" cum nu se poate mai prost.