Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a anuntat, ieri, ca grupul de firme INTERAGRO, patronat de Ioan Niculae, are o datorie de circa 1000 de miliarde de lei vechi (aproximativ 27-28 de milioane de euro) catre Romgaz, pe care trebu
Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a anuntat, ieri, ca grupul de firme INTERAGRO, patronat de Ioan Niculae, are o datorie de circa 1000 de miliarde de lei vechi (aproximativ 27-28 de milioane de euro) catre Romgaz, pe care trebuie sa o achite pana la 15 aprilie, in caz contrar livrarile de gaze naturale urmand sa fie sistate.
"Pana la 15 aprilie, INTERAGRO va trebui sa achite datoria catre Romgaz. Altfel, furnizarea gazelor va fi sistata", a afirmat Vosganian. Magnatul zimnicean a recunoscut datoria existenta catre Romgaz si a precizat ca acesta va fi achitata pana la jumatatea lunii aprilie. "Este adevarat ca aceste datorii exista, dar ele vor fi platite pana la 15 aprilie. Datoriile provin din majorarea dramatica a facturii la sfarsitul anului trecut. Aceeasi factura, pentru aceeasi cantitate, la acelasi consumator, a fost de 480 de miliarde (lei vechi - n.r.) in luna decembrie 2006, iar in ianuarie de 840 de miliarde (...) A fost o balbaiala la minister cateva luni, dupa ce a plecat Seres (fostul ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres - n.r.) si nu am mai avut cu cine sa discutam", a declarat Niculae.
Datoriile catre stat sunt insa un lucru obisnuit pentru societatile controlate de fostul ofiter de Securitate, Ioan Niculae. Acesta detine direct sau prin interpusi fostele combinate chimice de la Savinesti, judetul Neamt, Bacau, Victoria, judetul Brasov, si Turnu Magurele, judetul Teleorman. De curand, intr-un mod ilegal tolerat de autoritati, acelasi fost ofiter de Securitate a acaparat si o parte din Nitramonia Fagaras, respectiv combinatul de ingrasaminte chimice Nitrofertilizer SA.
Sub mai multe guvernari, magnatul zimnicean, care se claseaza pe locul sapte in topul celor mai bogati romani, a beneficiat de numeroase scutiri de la plata datoriilor catre stat. Din aceasta cauza exista temerea ca, si de aceasta data, Niculae se va bucura de gratiile guvernantilor, datorita influentei sale in sfera politicului si a serviciilor secrete.
Ca sa dam un prim exemplu, ne vom referi la scutirea de care a beneficiat Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" SA, pe vremea cand se afla sub controlul magnatului, inainte ca aceasta sa fie vanduta pe nimic unui grup compus din niste italieni asociati cu mafia ucraineana a lui Leonid Efimovitch Minin. Potrivit Raportului public anual pe 2004, intocmit de Curtea de Conturi a Romaniei: "in cazul privatizarii S.N. Tutunul Romanesc SA Bucuresti, prin act normativ au fost acordate scutiri de la plata obligatiilor fiscale restante datorate de societate bugetului de stat, constand in debite principale, dobanzi si penalitati aferente debitelor principale, in suma totala de 4.769.400.000.000 lei, precum si esalonarea pe 5 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni a obligatiilor bugetare cu retinere la sursa, in suma totala de 32.030.000.000 lei".
Curatenie generala
Mafiotii lui Niculae au reusit sa cumpere "Tutunul Romanesc" - compus din sase fabrici de tigarete, tot atatea de prelucrare a tutunului si numeroase alte puncte de lucru in teritoriu - pentru suma derizorie de 1,6 milioane de dolari si asumarea unor obligatii financiare ce totalizeaza alte circa cinci milioane USD. In schimb, statul a inteles sa curete inca o data societatea de datoriile acumulate sub administratia Niculae. Daca luam in calcul doar faptul ca Fabrica de tigarete de la Bucuresti se intinde pe o suprafata 60.000 mp, in cartierul Regie, unde metrul patrat se vinde cu 1000 de euro, denota ca statul a vandut "Tutunul Romanesc" italo-ucrainenilor la un pret de cel putin sece ori mai mic. Asa cum ZIUA a demonstrat pe larg, in spatele noilor proprietari ai SNTR tot Niculae se afla.
Datorii cu duiumul
Totalul datoriilor SC VIROMET SA Victoria, judetul Brasov se ridicau, la jumatatea anului trecut, la mii de miliarde de lei. Daca intreg profitul acestui combinat ar fi varsat in contul datoriilor, ar fi necesari 24 de ani pentru achitarea restantelor. Asta in conditiile in care, in aceasta perioada ipotetica, nu s-ar investi nimic in retehnologizare ori in protectia mediului, stiut fiind faptul ca VIROMET este unul dintre cei mai mari poluatori din judet.
Combinatul de ingrasaminte chimice AZOCHIM Savinesti, un alt mare consumator de gaze naturale, a fost privatizat de Ioan Niculae in 1997, pentru suma de 280.000 USD. Pretul a fost atat de redus, deoarece magnatul a preluat si creditul de 31,6 milioane de dolari angajat de combinat de la BANCOREX. Inutil sa mai spunem ca Niculae n-a platit vreun cent din aceasta datorie, falimentand controlat si societatea, prin intermediul firmei-capusa AGRO FERTIL SRL. Ulterior, statul a vandut AZOCHIM unor ciprioti adusi tot de magnatul zimnicean, care n-au nici in clin nici in maneca cu productia de ingrasaminte chimice. Cum era de asteptat, datoriile de la Savinesti au ramas la fel ca inainte de taifunul Niculae, ba chiar s-au majorat semnificativ.
Prapad la Bacau si Magurele
La fel au stat lucrurile si in cazul combinatului SOFERT de la Bacau. Dupa ce Niculae a capusat vreme indelungata societatea, prin intermediul SC AMURCO SRL, AVAS a scos-o la vanzare, datoriile fiind uitate prin arhivele contabilitatii. In urma unei licitatii cu cantec organizate de lichidatorul judiciar SC SIERRA QUADRANT SRL, trei persoane au fost arestate pentru luare de mita. De asemenea, licitatia - care fusese adjudecata ilegal de o firma specializata in vanzarea fierului vechi, veche partenera de inginerii financiare cu Niculae - a fost anulata de instantele de judecata. Activele combinatului de la Turnu Magurele au fost cumparate tot de fostul ofiter de Securitate, pentru batjocoritorul pret de 142.172.104.800 lei, cand pretul de strigare fusese de 236.953.508.000 lei. Asa-zisul investitor strategic s-a angajat sa investeasca 48,205 milioane de dolari in combinat, dar bineinteles ca n-a adus vreun ban. Mai mult, a falimentat controlat societatea, pana cand aceasta a ajuns in imposibilitatea de a mai functiona. Pentru a scapa de datorii, Ioan Niculae a infiintat SC DONAU CHEM SRL, continuand activitatea de productie, in vreme ce restantele acumulate au ramas in sarcina statului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.