Serviciile secrete ruse lanseaza in presa o varianta noua a scenariului asasinarii liderului separatist cecen Shamil Basaiev (foto).

Noul scenariu infirma varianta initiala, a localizarii prin satelit a lui Basaiev si a bombardarii ulterioare a taberei sale, dupa cum relateaza publicatia rusa ,,Moskovsky Komsomolet’’.

Noul scenariu FSB

Liderul cecen a fost ucis in urma exploziei unui camion incarcat cu munitie si explozibili, pe care Basaiev dorea sa le foloseasca pentru organizarea unui atentat in timpul summitului G8, ce a avut loc in iulie 2006, la Sankt Petersburg. Agentii secreti i-au sedat pe soferii camionului, au fotografiat si au inventariat incarcatura, descoperind lansatoare de grenade antitanc cu stema Arabiei Saudite, relateaza cotidianul moscovit. Ulterior, agentii FSB au minat camionul si

s-au reintors in locul in care i-au lasat dormind pe nefericitii soferi ceceni. Intreaga operatiune ar fi durat patru ore. Camionul a fost detonat pe 10 iulie 2006, in tabara lui Basaiev, ucigindu-l pe liderul cecen si pe trei dintre locotenentii sai. Un agent FSB s-a aflat in preajma lui Basaiev in acea zi si a filmat, cu ajutorul unui telefon mobil, ultimele ore ale liderului cecen.

Suspiciuni

Explozia camionului a fost atit de puternica incit rusii nu au reusit sa refaca trupurile victimelor. Unii jurnalisti rusi, printre care si Anna Politkovskaya, asasinata anul trecut, au sustinut ca Basaiev nu ar fi mort, ci ar fi semnat un acord cu serviciile ruse si ca si-ar fi schimbat identitatea. „Este un blockbuster de mina a treia", au caracterizat rebelii ceceni ultima varianta a mortii lui Basaiev. Acestia arata ca explozia a fost accidentala, in timp ce politia din Ingusetia a raportat ca masina a fost blocata de ofiterii de politie si aruncata in aer in urma unei operatiuni care nu i-a implicat pe agentii FSB.