Premierul va anunta astazi sau cel tirziu miine noua formula de cabinet. Saptamina viitoare va aduce echipa guvernamentala in Parlament.

Pe „frontul" de la Palatul Victoria, un singur lucru era dat ca sigur ieri: noua formula de guvern ar urma sa se prezinte miercurea viitoare in Parlament pentru validare. Cum va arata, ce structura va avea viitorul cabinet era greu de estimat ieri, pentru ca, sustin surse din conducerea PNL, totul urma sa se bata in cuie astazi.

Conform sursei citate, premierul va face astazi o ultima tentativa de a salva Alianta D.A. si va propune in sedinta de guvern o formula care sa cuprinda si membri ai PD. Tariceanu va propune in prima instanta un cabinet cu un vicepremier (Marko Bela) si 14 ministere de linie cu ministri PD, dar, sustin sursele citate, va solicita democratilor sa inlocuiasca macar doi dintre cei trei ministri rebeli, unul fiind obligatoriu Monica Macovei. Portofoliul de la Justitie este deja promis UDMR (Frunda Gyorgy), in compensatie pentru cele doua pozitii de ministru delegat, care vor fi eliminate din schema.

Varianta PNL-UDMR

Daca PD va accepta solicitarile PNL, ceea ce este putin probabil, atunci va intra in discutie o reimpartire a celor 14 portofolii, dupa formula 7 - PNL, 6 - PD, 1 -UDMR sau 6 - PNL, 7 - PD - 1 UDMR.

In situatia in care PD nu va accepta solicitarile liberalilor, premierul ar urma sa anunte un guvern restructurat format doar din PNL si UDMR, cu 14 sau 12 ministere de linie. Sursele citate sustin ca si in acest caz exista, teoretic, doua variante, una cu 11 ministere de linie conduse de liberali si trei ministere de linie cu UDMR-isti in frunte sau cu proportia PNL-10, UDMR - 2 si Marko Bela vicepremier. Indiferent ca va fi un guvern cu sau fara PD, se stie sigur ca Ministerul Integrarii Europene se va transforma in Ministerul Dezvoltarii Regionale (MDR) si ca se vor elimina ministrii delegati. De asemenea, conform surselor noastre, se preconizeaza comasarea Culturii cu Educatia si a Agriculturii cu Mediul. De asemenea, Ministerul Comunicatiilor se va transforma in agentie nationala. (Lucian Gheorghiu)

Guvernul PNL - UDMR asteapta oficializarea In cazul in care se va alege varianta cu 12 ministere, aceasta este formula care se afla in acest moment pe biroul lui Tariceanu.

* Premier - Calin Popescu Tariceanu

* Vicepremier - Marko Bela

* Ministerul de Externe - Adrian Cioroianu

* Ministerul Dezvoltarii Regionale - Borbely Laszlo

* Ministerul Finantelor -Sebastian Vladescu

* Ministerul Apararii - Radu Stroe

* Ministerul Justitiei - Frunda Gyorgy

* Ministerul de Interne - Norica Nicolai (sau Victor Dobre)

* Ministerul Muncii - Paul Pacuraru

* Ministerul Economiei - Varujan Vosganian

* Ministerul Agriculturii si Mediului - Dan Motreanu (Kelemen Attila)

* Ministerul Transporturilor - Victor Dobre (sau Relu Fenechiu sau Winkler Iuliu)

* Ministerul Culturii si Educatiei - Adrian Iorgulescu

* Ministerul Sanatatii - Eugen Nicolaescu

PSD sustine PNL din umbra Pesedistii au decis sa nu asiste pasiv la criza politica guvernamentala. Vor sustine formarea unui nou guvern Tariceanu.

Guvernul din umbra al PSD s-a reunit ieri de urgenta la sediul din Strada Ion Ionescu de la Brad. Sub conducerea „premierului" Mircea Geoana, sefii de departamente ai PSD (adica ministrii din umbra) au lucrat - dupa cum ne-a declarat Vasile Dincu - la definitivarea „programului de guvernare al partidului". N-a lipsit nimeni, cu exceptia lui Gabriel Vlase, seful Cancelariei Departamentelor PSD si mina dreapta a lui Viorel Hrebenciuc. Intr-un moment in care PSD anunta ca nu intra „sub nici o forma in actul de guvernare pina la urmatoarele alegeri", dar accepta ca ar putea sprijini un guvern minoritar al PNL, sedinta de ieri poate fi interpretata ca o pregatire a negocierilor pentru votul din Parlament. In schimbul acestor voturi, PSD trebuie sa primeasca ceva. Ramine de vazut ce.

PSD nu e pasiv

„Avem doua solutii: sa punem capat crizei sau sa asistam pasiv la criza politica provocata de PNL si de PD. Noi ne propunem sa iesim din aceasta situatie de criza." Acesta este mesajul pe care liderii PSD, prin vocea purtatorului de cuvint, Cristian Diaconescu, l-au transmis ieri celor de la putere. In special premierului Tariceanu. Tradus, mesajul spune ca PSD intentioneaza sa sprijine formarea unui nou guvern condus de Calin Popescu Tariceanu. Pesedistii nu au negat ieri ca vor vota in Parlament pentru un nou guvern. Ba, din contra, au transmis liberalilor sa indrazneasca cu restructurarea Guvernului, pentru ca „PSD analizeaza daca va da un vot de incredere". Nicolae Vacaroiu mai avea putin si se ruga de Tariceanu sa indrazneasca, fiindca PSD nu va vota contra. „Il asteptam cu toata dragostea si vom demara procedurile. Va trebui sa facem o sedinta comuna a Birourilor Permanente ale celor doua Camere, daca vine cu un guvern restructurat", declara ieri Vacaroiu. Cristian Diaconescu a negat ieri existenta oricaror consultari intre partidul sau si PNL sau PD pe tema restructurarii Guvernului. (Cristian Sutu)

UDMR stie ce vrea

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, raspunzind unei intrebari privind portofoliile pe care le-ar dori Uniunea intr-un guvern cu PNL, ca UDMR este interesata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si sustine pastrarea functiei de vicepremier. Marko a precizat ca Uniunea nu a negociat un guvern format din PNL si UDMR, dar ca poate concepe un astfel de executiv. „Premierul are principala responsabilitate in rezolvarea crizei. Propunerea trebuie sa vina din partea Domniei sale", a adaugat Marko Bela.

Blaga pleaca cu bonsaii, Hardau cu harta Clujului In ministerele PD a fost ieri agitatie mare. In timp ce subalternii se agitau sa afle cine va fi noul lor sef, ministrii democrati isi faceau deja bagajele.

Ministrul Internelor, Vasile Blaga (foto), pleaca cu tot cu bonsaiul din dotare. „Am bonsaii mei mari si frumosi, pe care nu-i las aici. Altceva nu am nimic de luat", ne spune Blaga, usor abatut. Cit priveste procedura efectiva de parasire a postului, Blaga spune ca este pregatit sa rupa rindurile intr-un minut. „Nu am ce sa pun in ordine. Eu sint un om ordonat. In orice minut pot pleca din minister", ne asigura ministrul. Ordinele sint deja impartite. „In fiecare an, in prima decada a lunii ianuarie, eu deleg competentele catre subalterni. Toate actele sint in ordine, fiecare secretar de stat stie ce are de facut."

Hardau, cu gindul la Cluj

Ministrul clujean al Educatiei, Mihail Hardau, mai are de luat din birou doar harta Clujului pe care, pe semne, si-a adus-o la Bucuresti sa nu uite unde trebuie sa se intoarca. „N-am nimic de luat de aici in afara de harta Clujului pe care o folosesc si la mine la catedra. In rest, totul este al ministerului", spune Hardau. Cit priveste actele, la cite zvonuri privind inlocuirea lui au fost vehiculate de mass-media, era de asteptat ca ele sa fie in ordine. „Eu lucrez ca si cind as fi aici pe o perioada nedefinita. Dar daca plec, toate actele sint in ordine. Nu trebuie decit sa dau mina cu noul ministru", spune ministrul PD.

Barbu vrea sa mai munceasca putin

Insa nu toti pedistii sint gata de plecare. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, nu pare deloc impacat cu situatia. „Eu inca nu ma pregatesc sa plec. Dar daca va fi cazul sa plec, ma voi pregati. Mai este insa pina va lua Parlamentul aceasta decizie si pina va trebui sa vina noul ministru", spune Barbu. Oricum, ministrul democrat spune ca nu are prea multe lucruri de strins. „Aici, la birou, am doar acte. Nu am lucruri personale", spune el.

In priza a intrat si ministrul Apararii. „Sunati-ma in trei ore", ne-a spus Frunzaverde, militaros, fara sa astepte macar intrebarea noastra. De negasit a fost ieri si Sulfina Barbu. De la secretariat am fost informati ca trece dintr-o sedinta intr-alta pe tema inundatiilor. Se pare insa ca nici inundatiile n-o mai pot salva de la evacuarea ministerului. (Raul Balogh)

Boc se simte mai bine in opozitie Presedintele PD, Emil Boc, a afirmat ieri, la Cluj, ca se pricepe foarte bine sa faca opozitie, daca aici va ajunge PD. „Miercuri este sedinta de guvern, asa ca vedem ce se intimpla cu Alianta. Pozitia noastra este foarte clara si explicita: nu jucam la doua capete, si cu PSD, si cu PNL. Ori cu PNL in Alianta, ori in opozitie, dar niciodata nu vom fraterniza cu fostii nostri adversari politici, PSD", a declarat Boc. Liderul PD a precizat ca este gata sa treaca in opozitie. „Si va asigur ca stiu foarte bine sa o fac!", a spus el. (C.J.)