Decizia privitoare la Kosovo este in miinile Consiliului de Securitate. Ieri, Marti Ahtisaari a recomandat explicit independenta, „singura optiune viabila" pentru provincie.

„Reintegrarea in Serbia nu va fi acceptata de majoritatea populatiei din Kosovo", a spus Marti Ahtisaari in raportul sau catre Consiliul de Securitate. „Belgradul nu si-ar putea recapata autoritatea fara a provoca o opozitie violenta. Un Kosovo autonom in interiorul granitelor sirbesti - oricit de formala ar fi o astfel de autonomie - pur si simplu nu este viabil."

Ahtisaari isi facuse publice recomandarile acum citeva luni, insa la vremea respectiva nu a mentionat direct cuvintul independenta.

Daca albanezii sint fericiti cu propunerile trimisului, presedintele sirb Boris Tadici a spus ca independenta este „inacceptabila".

Prezenta militara internationala

Ahtisaari, ingrijorat si el de soarta sirbilor din Kosovo (aproximativ 10% din populatia provinciei), a declarat ca independenta trebuie „la inceput supravegheata si sprijinita de o prezenta internationala civila si militara". Efortul international se va concentra pe protejarea comunitatilor, descentralizare, respectarea legilor si protejarea Bisericii Ortodoxe Sirbe.

UE si SUA si-au exprimat sustinerea ferma pentru propunerile lui Ahtisaari, in vreme ce Rusia a avertizat ca si-ar putea exercita dreptul de veto pentru a respinge raportul.

Raspunzind temerilor ca independenta Kosovo ar putea incuraja alti separatisti, Ahtisaari a precizat: „Kosovo este un caz unic si are nevoie de o solutie unica. Nu creeaza un precedent pentru alte conflicte nerezolvate".