"Era in timpul primilor ani de scoala cand am devenit fascinat de teatru, aceasta lume fermecata care ma captiveaza si acum. Inceputul a fost banal, o experienta obisnuita vazuta de mine ca o activitate extracurriculara de imbogatire a mintii si spiritului. S-a dovedit a fi mai mult decat atat atunci cand m-am implicat serios, ca autor, actor si regizor, intr-o productie teatrala. Imi amintesc ca a fost o piesa politica al carei subiect a infuriat autoritatile momentului. Totul a fost confiscat, iar teatrul a fost inchis chiar sub privirile mele. Dar spiritul teatrului nu a putut fi zdrobit de bocancii grei ai soldatilor inarmati. A cautat refugiu si s-a inradacinat in adancurile fiintei mele. Atunci am inteles adevarata forta a teatrului, imensa sa putere, mai ales fata de cei care nu tolereaza opiniile celorlalti si am inteles rolul extrem de important pe care il poate juca in viata natiunilor." Astfel isi incepe seicul Sultan bin Mohammed Al Qasimi, membru al Consiliului Suprem al Emiratelor Arabe Unite, mesajul pentru Ziua Mondiala a Teatrului.
Creata in 1961 la Viena, in cursul celui de-al noualea Congres Mondial al Institutului International de Teatru (IIT), ziua este sarbatorita anual, pe 27 martie, de Centrele ITI si in comunitatea teatrala internationala, fiind marcata de evenimente teatrale nationale si internationale diverse. Unul dintre cele mai importante este transmiterea Mesajului International de Ziua Mondiala a Teatrului prin care, la invitatia ITI, o personalitate de renume mondial impartaseste reflectiile sale asupra Teatrului si pacii intre oameni, tradus, ulterior, in peste 20 de limbi. Primul Mesaj International a fost scris, in 1962, de Jean Cocteau.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, astazi, la ora 13.00, la Centrul de Presa de la Societatea Romana de Radiodifuziune (str. G-ral Berthelot, nr. 60-64), va avea loc lansarea proiectului "Facerea Lumii - Popol Vuh" , conferinta de presa fiind urmata de auditia in avanpremiera a spectacolului radiofonic "Facerea Lumii", adaptare de Attila Vizauer dupa "Popol Vuh", capodopera a literaturii maya, si se va vernisa o expozitie foto de arta mayasa. "Facerea... " va fi transmis in premiera la Radio Romania Cultural, sambata, 31 martie, de la ora 9.00 in cadrul emisiunii "Teatrul National Radiofonic pentru Copii". De la ora 20.00, Teatrul LUNI de la Green Hours prezinta, la initiativa "Rock'n Rose", spectacolul "Crize" de Mihai Ignat, regia Traian Soimu, cu Costona Ciuciulica si Mihai Marinescu, iar Televiziunea Romana va transmite de la ora 21.00, pe postul TVR Cultural, inregistrarea spectacolului "Sonata pentru saxofon si Eva", productie a Teatrului National Bucuresti. (I.P.)