Etapele succesive ale liberalizarii circulatiei persoanelor au adus trei explozii ale migratiei, o data cu Revolutia, deschiderea spatiului Schengen si aderarea la UE.

Aproximativ 12% dintre romani au plecat sa lucreze in strainatate, dupa 1989, potrivit unui studiu realizat de Fundatia Soros. In Romania, fenomenul migratiei a inceput dupa 1989 si s-a accentuat dupa anul 2002, atunci cind a fost liberalizata circulatia romanilor in spatiul Schengen. In prezent, fenomenul plecarii temporare la lucru in strainatate este de aproximativ trei ori mai intens decit in anul 2002, arata studiul.

Monitorizarea a inceput din 1996

Potrivit datelor inregistrate de Ministerul Afacerilor Externe, peste 1,3 milioane de romani au rezidenta in strainatate. Insa datele sint incomplete, pentru ca statul roman nu a intervenit deloc in problema migratiei pina in 1996.

Mai mult, nu toti ies din tara pe caile birocratice. Astfel, potrivit datelor inregistrate de Departamentul de Munca in Strainatate (DMS), din februarie 2002 si pina la sfirsitul anului 2006, prin intermediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), doar 195.000 de romani au beneficiat de un contract de munca, in timp ce prin intermediul agentiilor de recrutare private au fost incheiate 45.000 de contracte de munca.

4,3 miliarde de euro trimisi in tara

Numarul real al cetatenilor romani care muncesc in strainatate este mult mai mare. Sociologul Monica Serban a explicat ca interventia statului a aparut in momentul in care retelele de migranti erau foarte bine constituite, insa nu exista date care sa conduca la ideea ca o interventie mai rapida ar fi dus la un fenomen mai redus al migratiei romanilor. Estimari neoficiale arata ca numarul romanilor care muncesc afara fie legal, fie ilegal depaseste doua milioane.

Astfel, potrivit BNR, in 2006 muncitorii au trimis in tara aproximativ 4,3 miliarde de euro.