Premierul, liberal - nu uitati!, s-a lansat intr-o pledoarie inflacarata in apararea taxei de prima inmatriculare. Pentru cine nu stie, taxa scumpeste atat de mult masinile second hand incat devin prohibitive, dar incurajeaza vanzarile de masini noi.
Premierul, liberal - nu uitati!, s-a lansat intr-o pledoarie inflacarata in apararea taxei de prima inmatriculare. Pentru cine nu stie, taxa scumpeste atat de mult masinile second hand incat devin prohibitive, dar incurajeaza vanzarile de masini noi. Uniunea Europeana a dezavuat masura luata de guvern si a amenintat cu represalii. In istoria UE s-au mai intregistrat cazuri similare, iar tarile respective au fost fortate sa renunte la taxa.
O prima constatare: premierul se afla intr-o relatie nepotrivita cu taxa. Conflictul de interese ar fi cerut ca Tariceanu sa fie mai discret in a apara o masura care il favorizeaza direct, in calitate de importator de autoturisme. Un minimum de inteligenta politica ar fi trebuit sa-i dicteze sa se abtina de la comentarii transante si sa-i bage in fata pe altii, finantisti, ecologisti, care sa-i sustina interesele. Dimpotriva, premierul s-a bagat el cu capul inainte, facand din taxa de prima inmatriculare o cauza personala. Nu ma intereseaza aici pierderea de imagine pe care o va suferi el. La urma urmei, o face pe bani. Ma intereseaza, insa, in cel mai inalt grad ca, la trei luni de la aderare, primul ministru se ratoieste la Uniunea Europeana. "Romania are nevoie de politicieni curajosi, care sa se lupte pentru interesele Romaniei, nu de politicieni fricosi, care sa-si schimbe opinia la prima incruntare din partea UE (...) Nu mai exista raportul: UE ne spune si noi, ca elevul cuminte, trebuie sa executam tot ceea ce ni se spune". Mesajul trimis de premier cancelariilor occidentale este catastrofal: pana la 31 decembrie 2006, Romania a facut sluj in fata Uniunii, din interes, nu pentru ca ar impartasi valorile europene. A cantat cu limba ascutita, doar pana cand iedul naiv a deschis usa, dandu-i drumul in casa.
Premierul ne cere sa fim curajosi: "trebuie sa intelegem ca putem sa avem interesele noastre, pe care sa le promovam". Care "noastre"? Al lui fiind subinteles, premierul ne explica: "Batalia este mai mare, este aceea necesara pentru a pastra 10.000 de locuri de munca din industria automobilului. Sunt 10.000 de romani, femei si barbati, care, la sfarsitul fiecarei luni, duc acasa la familiile lor banii pe care ii castiga muncind cinstit in aceasta industrie". Iliescu, Vacaroiu si Vadim la un loc au motive sa fie invidiosi. Atata populism dezgustator nu s-a mai auzit de la "Nu ne vindem tara!" incoace. Si inca, oroare, din gura sefului liberalilor. Iata inca o mostra, pentru a pune capac: "intaiul liberal" refuza "a face serviciul celor care se ocupa cu bisnita de masini second hand". Spre deosebire de importatorii de masini noi, care sunt oameni de afaceri onesti!
Cu atat mai scandalos e ca Tariceanu incearca sa ne convinga ca o face pentru binele nostru. "Eu, ca prim-ministru, refuz ca Romania sa devina lada de gunoi a Europei". Pai suntem deja. 70% din parcul de masini al Romaniei nu indeplineste normele "Euro", instituite acum 15 ani. Iar premierul vrea sa fereasca tarisoara de importul de rable. Sa ne explice, ca se pricepe, cum un Citroen vechi de 5-6 ani e mai poluant decat o Dacie paraitoare de pe vremea lui Ceausescu! Iar daca nea Ion de la Popreaca, n-are bani sa ia un Citroen nou de la Tariceanu, e mai bine sa ramana cu rabla?
Premierul a intors lumea cu fundul in sus si tara cu 17 ani in urma. Un liberal autentic pledeaza pentru reducerea taxelor, pentru retragerea statului din economie, pentru incurajarea afacerilor, pentru piata libera. El, insa, vorbeste feseneste. Un pas inainte spre alianta cu PSD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.