Autoritatile statului sunt hotarate sa supravegheze indeaproape comertul cu miei, in perioada sarbatorilor pascale. Aplicarea noilor norme comunitare, cu scopul declarat de a asigura siguranta alimentara, dar extrem de birocratice, au agitat piata
Autoritatile statului sunt hotarate sa supravegheze indeaproape comertul cu miei, in perioada sarbatorilor pascale. Aplicarea noilor norme comunitare, cu scopul declarat de a asigura siguranta alimentara, dar extrem de birocratice, au agitat piata de profil. De aceea, autoritatile s-au mobilizat si chiar au organizat o videoconferinta la Ministerul Administratiei si Internelor pentru a transmite in teritoriu normele legale privind taierea mieilor de Pasti.
Peste 200 de abatoare si puncte sanitare pentru sacrificarea mielilor au fost autorizate temporar, pe perioada premergatoare sarbatorilor pascale, a declarat Marian Avram, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), ieri, dupa videoconferinta, informeaza Mediafax. "Este vorba despre spatii apartinand unor unitati care au autorizare provizorie, pentru zece zile, inainte de Pasti, iar la solicitarea autoritatilor locale, au fost autorizate in piete si targuri spatii care sa indeplineasca conditiile sanitar-veterinare pentru sacrificare", a precizat Avram. El a precizat ca animalele sacrificate la punctele de sacrificare din piete sau targuri pot fi vandute numai in aceste locuri, iar cele sacrificate la abator, in orice piata sau targ din judetul respectiv.
Referindu-se la modul de sacrificare a mieilor, Avram a precizat ca acesta se face "ca si pana acum", prin asomare, urmata de sacrificare propriu-zisa.
Certificat pentru comert
Comercializarea carnii de miel se poate realiza in aceasta perioada numai cu certificatul sanitar veterinar si marca de sanatate, potrivit ANSVSA. Sacrificarea mieilor in abator este obligatorie in cazul comercializarii, iar pentru autoconsum proprietarul isi poate sacrifica animalul in gospodarie, dar in acest caz proprietarul trebuie sa fie asistat de un medic veterinar.
Potrivit ordinului ANSVSA, ciobanii sunt obligati sa-si inregistreze stana la Directia Sanitar Veterinara din judet daca vor sa vanda miei in perioada Pastelui si sa isi gaseasca un transportator autorizat.
Amenzi grele
In acest an, mieii vor avea parte de o adevarata escorta, formata din politisti, inspectori ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si ai ANSVSA. Potrivit lui Marian Zlotea, presedintele ANPC, persoanele care vor fi prinse ca vand sau taie miei in afara spatiilor special amenajate, in perioada Sarbatorilor Pascale, vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 3000 si 5000 lei. De asemenea, vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1500 si 3000 lei si cei care vor incerca sa transporte ilegal miei vii sau carne de miel, fara a detine avizele autoritatilor competente.
Preturi mari
Pretul carnii de miel, la producatori, este estimat la 15-16 lei/kg, pentru anul 2007, in preajma Pastelui, in crestere cu 2 lei fata de perioada similara din 2006, cand acesta a fost de 13-14 lei/kg, potrivit datelor furnizate, la inceputul lunii martie, de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), informeaza Rompres. Numai in perioada sarbatorilor pascale vor fi sacrificati circa 2,5 milioane de miei (circa 25.000 tone), la care se adauga circa 700 capete miei din import, adica in jur de 7 tone. La ora actuala un kilogram de carne de miel se vinde in marile lanturi de magazine din Capitala cu sume cuprinse intre 17-19 lei/kg.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.