China si Rusia pun lumea la cale
Presedintele chinez Hu Jintao a inceput, ieri, o vizita de trei zile in Rusia, partenera sa principala in cadrul organizatiei-mamut a Cooperarii de la Shanghai. Hu Jintao si-a exprimat intentia de a promova legaturile energetice si comerciale cu Federatia Rusa. Este de asteptat ca discutiile dintre liderul chinez si presedintele rus Vladimir Putin sa se axeze pe posibilitatea incheierii unor acorduri privind petrolul si gazele naturale. In ultimii ani, intre Moscova si Beijing au avut loc negocieri legate de constructia unui oleoduct prin Siberia Orientala, care va transporta titei rusesc spre pietele din Asia. Moscova inca nu s-a decis ce directie va avea prima ramura a oleoductului: China sau Japonia. In 2006, presedintele Putin a sugerat ca partea rusa va da prioritate Chinei, dar nu s-a decis nimic concret. (D.E.)
Katsav, din nou interogat
Presedintele israelian, Moshe Katsav, care risca sa fie inculpat pentru viol si hartuire sexuala, va fi interogat din nou de Politie, intrucat au aparut noi elemente legate de ancheta, au anuntat, ieri, surse judiciare, citate de Mediafax. "Un nou interogatoriu este necesar, dupa ce noi fapte au ajuns la cunostinta politiei", se arata intr-un comunicat publicat de procurorul general, Menahem Mazouz. Suspendat din functie la sfarsitul lunii ianuarie, Katsav a fost deja interogat deja de sase ori, sustinandu-si in tot acest timp nevinovatia in fata acuzatiilor ce i se aduc. (D.E.)
Sarkozy renunta la Ministerul de Interne
Ministrul francez de Interne si candidatul dreptei in alegerile prezidentiale, Nicolas Sarkozy, si-a prezentat, ieri, demisia din functia detinuta in cadrul Guvernului Villepin, pentru a se dedica in intregime campaniei electorale, transmite Mediafax. Presedintia franceza a anuntat, intr-un comunicat, ca Sarkozy a fost inlocuit in functie de Francois Baroin, care s-a aflat, pana in prezent, la conducerea Ministerului teritoriilor de peste mari. (D.E.)
Dezertari pe capete din armata britanica
Mii de militari au dezertat din armata britanica incepand cu 2003, intrucat Ministerul Apararii de la Londra refuza sa recunoasca gravitatea bolilor psihice care survin in urma mobilizarii trupelor in Irak, relateaza The Independent. Circa 10.000 de militari britanici au dezertat de la invadarea Irakului, 1.100 de militari fiind dati in urmarire din cauza refuzului de a se prezenta la post, sustine Ministerul Apararii. O mare parte dintre dezertori sustin ca parasesc postul pentru ca nu li se recunosc problemele psihice cu care se confrunta. (D.E.)