Invinsi de greci la Mondiale, elevii lui Hagiu trebuie sa confirme in alte turnee, singura reprezentativa cu sanse mari de calificare la Beijing 2008 fiind nationala feminina de handbal.

Romania nu a fost reprezentata de nici o echipa la Jocurile Olimpice de la Atena, iar situatia este pe cale sa se repete si in ceea ce priveste Olimpiada de la Beijing din 2008. Reprezentativa masculina de polo a Romaniei a ratat obiectivul pe care si-l propusese la Campionatele Mondiale de la Melbourne - clasarea pe podium si implicit calificarea la JO.

Scufundati de greci

Eliminati in optimile de finala ale intrecerii din Australia, elevii lui Vlad Hagiu pastreaza totusi sanse de a ajunge la Olimpiada. Pentru asta, ei trebuie sa termine pe primul loc in Liga Mondiala, sa cistige Campionatul European sau, varianta cea mai facila, sa se claseze pe podium la turneul de calificare ce va fi gazduit de Romania.

Clasata pe locul sase la ultima editie a Mondialelor, nationala de polo antrenata de Vlad Hagiu a fost oprita din cursa pentru medalii de Grecia, care s-a impus in „optimi" cu 8-7.

Poloistii romani au fost departe de forma buna din ultimul meci din grupa, cu Ungaria, fapt care i-a costat decisiv. Chiar daca, pe final, grecii au evoluat fara trei titulari, inclusiv portarul, fiind trimisi in tribuna de arbitri, romanii nu au stiut sa profite de avantaj, faultind in atac. Marcatorii Romaniei au fost Dina si Kadar (cite 2), Matei, Georgescu si Radu (cite 1). Romania se va consola cu disputarea unui joc de clasament, care va avea loc miine, de la ora 4.40, in compania formatiei invinse din meciul dintre Australia si Italia.

Handbalul nu isi stie criteriile

,,Atita timp cit nu avem infrastructura, iar bani nu sint, este greu sa progresezi intr-o lume in care ierarhia este atit de oscilanta’’, e de parere presedintele Federatiei Romane de Handbal, Cristian Gatu, singura disciplina in care avem sanse sa mergem in grup la JO. Mai mult, fetele, vicecampioane mondiale, spera chiar la un podium olimpic. ,,Fetele au sanse mari de a ajunge la Olimpiada, baietii sa treaca mai intii de barajul cu Suedia, sa ajunga in elita, si vorbim dupa aceea’’, mai spune Gatu. Chiar daca pina la Beijing a ramas numai un an si jumatate, la handbal inca nu s-au stabilit criteriile de calificare. ,,Exista un litigiu intre EHF si IHF. Unul vrea grupe de calificare, celalalt vrea ca si pina acum ca primele cinci echipe de la Mondiale sa obtina biletele pentru Olimpiada’’, a adaugat presedintele FRH. In ceea ce priveste alte jocuri - fotbal, baschet sau volei -, sansele ca Romania sa fie reprezentata si la niveluri mai joase decit JO sint minime.

Bazine de 116 milioane de euro Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a anuntat ieri construirea a 70 de bazine de inot olimpice, de polo si scolare. Programul se va derula prin intermediul Companiei Nationale de Investitii, tinindu-se cont de recomandarile Federatiei Romane de Polo si Federatiei Internationale de Natatie Amatoare. Finantarea se va face de la bugetul de stat si de la bugetele locale. Din estimarile facute de MTCT, un bazin olimpic, care va fi folosit mai ales pentru competitiile internationale, va costa, in medie, patru milioane de euro. Bugetul total pentru acest program va fi de 116 milioane de euro.