Creditele acordate firmelor si populatiei au avansat, in februarie, cu 3,2%, pana la 95,4 miliarde lei (circa 28 miliarde euro), cu o crestere mai accentuata pe componenta in lei, de 3,9%, dar un spor semnificativ a fost consemnat si la nivelul finan
Creditele acordate firmelor si populatiei au avansat, in februarie, cu 3,2%, pana la 95,4 miliarde lei (circa 28 miliarde euro), cu o crestere mai accentuata pe componenta in lei, de 3,9%, dar un spor semnificativ a fost consemnat si la nivelul finantarilor in valuta, de 2,8%. Soldul creditului neguvernamental a inregistrat o crestere de 55,2% (49,5% in termeni reali) fata de nivelul inregistrat la finele lunii februarie 2006, pe seama majorarii cu 64,2% a componentei in lei (58,2% in termeni reali) si cu 46,5% a componentei in valuta exprimata in lei. Exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 50,2 %. Pe segmentul populatiei, o dinamica mai mare au inregistrat-o, in luna februarie, imprumuturile in valuta, avans de 4,7%, comparativ cu finantarile in lei, care au urcat cu 1,5%. Anualizat, creditul in valuta acordat populatiei a urcat cu 84,1%, pana la echivalentul a 17,3 miliarde lei (5,2 miliarde euro), iar imprumuturile in lei au crescut cu 82,1%, la 24 miliarde lei (7,2 miliarde lei). Firmele au avut un comportament invers in procesul de finantare, desi creditul in valuta ramane preponderent, cu un sold de 28,7 miliarde lei (8,6 miliarde euro), fata de un total al imprumuturilor in moneda nationala de 25,3 miliarde lei. Pe componenta de valuta, creditele atrase de agentii economici au urcat cu 1,2%, in timp ce finantarile in lei au avut o crestere de 6,4%. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.