Premierul Tariceanu a anuntat ieri "decesul Aliantei" dupa ce, in spatele usilor inchise ale Biroului Politic Central al PNL, majoritatea liderilor liberali s-au exprimat pentru o formula guvernamentala din care sa zboare democratii lui Emil Boc. Sur
Premierul Tariceanu a anuntat ieri "decesul Aliantei" dupa ce, in spatele usilor inchise ale Biroului Politic Central al PNL, majoritatea liderilor liberali s-au exprimat pentru o formula guvernamentala din care sa zboare democratii lui Emil Boc. Surse din conducerea PNL ne-au precizat ca, in zilele imediat urmatoare, Tariceanu va anunta formarea unui nou Cabinet PNL-UDMR, urmand ca procedurile adiacente sa fie demarate urgent pe plan parlamentar. Liberalii mizeaza pe impunerea unei astfel de formule pana la Paste. La nivel teoretic, liberalii isi impart deja portofoliile ocupate, momentan, de pedisti.
Mandat pentru un Guvern fara PD
"Incerc o dezamagire legata de continutul discutiilor din Alianta, discutii care au conturat o stare de fapt. Asistam practic, din cauza PD, la decesul Aliantei, un deces pregatit cu multa grija prin decizia PD de a participa la alegerile pentru PE pe liste separate si care a continuat cu o serie de actiuni", a anuntat Tariceanu. Democratii au contracarat spunand ca de fapt liberalii sunt cei care au generat criza politica, prin decizia de a amana europarlamentarele. Tariceanu i-a atacat pe democrati si pentru gestul de a-l pune pe ministrul Radu Berceanu sa-l atace. "Nu am putut sa nu remarc si gestul lui Berceanu, care a fost mandatat de conducerea PD sa ma atace, sa ma ironizeze si aceste lucruri nu pot fi neglijate. Va trebui sa ma gandesc foarte serios cum va trebui sa arate viitorul Guvern si Parlamentul va avea un rol extrem de important", a sustinut Tariceanu. In cadrul BPC, premierul a fost mandatat de liberali, prin vot uninominal scris, sa gaseasca urgent, in termen de doua-trei zile, o solutionare a crizei politice prin anuntarea unei noi formule guvernamentale.
Sprijin de la PSD
Surse liberale ne-au precizat ca, in afara de premier si de vicepresedintele Puiu Hasotti, care au pozat in mediatori, toti liderii liberali au solicitat o restructurare a Executivului care sa-i exileze pe democrati in Opozitie. Astfel, liberalii sunt pregatiti de negocieri cu alte partide decat PD pentru formarea unui nou Cabinet. De asemenea, potrivit surselor, unii liberali au invocat sprijinul PSD pentru conturarea unei majoritati parlamentare. In replica, bacauanul Romeo Stavarache si-a avertizat colegii ca pesedistii nu pot reprezenta o solutie durabila deoarece sunt duplicitari, putand sa joace la doua capete prin negocieri subterane cu PD. La randul lui, Ludovic Orban a militat pentru un Guvern bicolor liberal, liderul din Capitala neocolind nici perspectiva cooptarii UDMR in Executiv, prin alocarea unui portofoliu Uniunii.
Miza Blaga - Berceanu - Macovei
Liberalii le-au solicitat democratilor sa-i inlocuiasca pe Blaga, Berceanu si Macovei, dar Boc a refuzat vehement aceasta varianta. Democratii i-au acuzat pe liberali de masinatiuni cu PSD criticand, odata-n plus, amanarea euro-alegerilor. La randul lor, liderii PNL au fost de parere ca pedistii au scris epitaful Aliantei D.A. in momentul in care au hotarat sa participe pe cont propriu la europarlamentare.(Razvan GHEORGHE)
Geoana pune conditii
Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ieri ca este necesara "o solutie globala" la actuala criza politica, adica premierul Tariceanu sa vina in fata Parlamentului cu o propunere de Guvern restructurat, iar presedintele Basescu sa fie suspendat din functie. Geoana a sustinut ca afirmatiile premierului Tariceanu despre "decesul" Aliantei reprezinta "o confirmare a unui deces al Aliantei care s-a produs de multe luni". Presedintele PSD a apreciat ca principala cauza a actualei crize politice "profunde" o constituie "disputa politica" dintre presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu si cea dintre PNL si PD. "Premierul Calin Popescu Tariceanu nu a facut decat sa constate decesul Aliantei PNL-PD, iar acum trebuie sa faca un prim pas catre gasirea unei solutii la criza politica, iar PSD il asteapta sa vina cat mai repede in fata Parlamentului cu o propunere de Guvern restructurat, pentru a vedea daca are sau nu sprijinul necesar", a adaugat el, citat de Mediafax. (R.A.)
"Daca ne da afara pe geam, intram taras pe scari"
Pedistii stau la mana premierului, asteptand ca acesta sa-i demita pe rand pe ministrii Vasile Blaga, Monica Macovei si Radu Berceanu. Democratii s-au reunit ieri, dupa sedinta Aliantei, intr-o sedinta a Biroului Permanent National care i-a gasit fara idei de contracarare a premierului.
Potrivit unor surse din cadrul PD, conducerea democrata a discutat aproape o ora despre cum isi poate proteja ministrii, dar nu a ajuns la nici o concluzie. Sursele citate au precizat ca democratii asteapta in acest moment ca premierul sa ii revoce, pe rand, pe Macovei, Blaga si Berceanu-ministrii cei mai incomozi-lasandu-i in continuare in posturi pe ministrii neinteresanti- Sulfina Barbu, Mihail Hardau, Gheorghe Barbu, Anca Boagiu si Sorin Frunzaverde. Potrivit teoriei conducerii democrate, in acest fel Tariceanu s-ar proteja de criticile legate de eliminarea PD de la guvernare. Temerile democratilor sunt accentuate si de posibilitatea ca premierul sa primeasca un verdict pozitiv de la Curtea Constitutionala la sesizarea sa privind refuzul presedintelui de a-l nominaliza pe Adrian Cioroianu in functia de minstru de Externe. Astfel, pedistii sunt speriati de faptul ca daca decizia Curtii va spune ca presedintele trebuie sa semneze decretul de numire in functie a lui Cioroianu, atunci Tariceanu ii poate revoca fara probleme pe Blaga, Macovei si Berceanu, fara sa se mai teama ca Basescu nu va semna decretul de revocare din functie. De altfel, democratii au hotarat ieri sa iasa de la guvernare doar in cazul in care Tariceanu revoca triumviratul Blaga-Berceanu-Macovei. "Daca Tariceanu ii revoca pe cei trei, se rupe Alianta si PD intra in Opozitie. Altfel, poate sa ne dea afara pe geam, ca noi intram taras pe scari", au comentat sursele din PD.
Democratii nu au insistat foarte tare ieri pe dezbaterea celor intamplate in Alianta. Potrivit surselor din PD, conducerea democrata s-a declarat convinsa ca Tariceanu a batut palma pentru colaborarea cu PSD. Sursele citate au sustinut ca Tariceanu a venit in Alianta cu discursul pregatit, adica cel legat de decesul Aliantei. In acest context, deschiderea pe care pedistii sustin ca au avut-o fata de propunerile PNL a fost zadarnica pentru ca Tariceanu i-a expediat fara drept de apel in cele 20 de minute cat a stat la intalnirea Aliantei. In rest, sedinta BPN a fost completata de o interventie de larg interes a primarului Adriean Videanu despre cat de neperformant este Guvernul Tariceanu. Pe fondul crizei profunde din Alianta, lui Videanu i s-a parut foarte interesant sa povesteasca cum Tariceanu nu se mai tine de programul de guvernare, iar Executivul nu va mai reusi sa atraga fonduri. (Carmen EPURAN, Valentina DELEANU)
Trupele din Irak, subiect de scandal
Premierul a facut si din soldatii prezenti in Golf subiect de discurs popular, declarand ca vrea militarii acasa pana la Craciun. Tariceanu i-a cerut ministrului PD al Apararii, Sorin Frunzaverde, sa stabileasca un calendar de retragere a trupelor romanesti. In paralel, liberalul Crin Antonescu a solicitat PD sa sustina decizia primului-ministru.
"A venit vremea sa ii aducem acasa pe militarii nostri. E timpul sa se intoarca acasa pentru a construi impreuna un viitor european al Romaniei", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, care a adaugat ca se va folosi de toate atributiile sale constitutionale pentru a aduce trupele romanesti dislocate in Irak acasa pana la Craciun, conform unui calendar convenit cu aliatii internationali. Tariceanu si-a argumentat intentia de a aduce trupele acasa prin faptul ca toate Guvernele tarilor care contribuie la misiunile militare internationale au anuntat un plan de retragere a propriilor militari. "Ma voi bate sa ii conving pe toti cei care sustin contrariul sa le permita soldatilor nostri sa ia masa de Craciun acasa, cu familiile lor", a continuat Tariceanu. PD si PNL au discutat acest subiect in sedinta Aliantei, propunerea PNL fiind tratata cu refuz de democrati. Ulterior, liderul PD Emil Boc a explicat ca o astfel de discutie trebuie sa fie initiata dupa consultarea partenerilor din statele NATO si dupa o dezbatere in CSAT. Potrivit unor surse din PD, ministrul pedist al Apararii, Sorin Frunzaverde. urma sa se intalneasca aseara la Palatul Cotroceni cu presedintele Basescu pentru a discuta pe marginea ideii premierului de a retrage trupele din Irak.
Premierul i-a cerut ministrului Apararii, in cadrul unei intrevederi, sa initieze demersurile de consultare cu partenerii si aliatii Romaniei pentru stabilirea unui calendar de retragere a trupelor romanesti din Irak. Tariceanu i-a cerut lui Frunzaverde sa initieze demersurile si pentru stabilirea memorandumului privind aceasta propunere, precizeaza Guvernul. Pe de alta parte, vicepresedintele PNL Crin Antonescu. i-a solicitat, intr-o scrisoare deschisa, lui Emil Boc sa se ralieze deciziei de retragere a trupelor romanesti din Irak. "Este timpul sa va decideti daca veti sprijini politic aceasta decizie, sau nu. Ramanerea PD la guvernare depinde numai de sprijinul politic concret pe care il manifesta fata de proiectele promovate de Guvern", a atentionat Antonescu. (Razvan GHEORGHE, Carmen EPURAN)
Majoritate asigurata
O eventuala coalitie PNL-PSD-PC ar avea asigurata majoritatea atat la nivelul Camerei Deputatilor (177 de voturi), cat si la nivelul Senatului (76 de voturi). In aceste conditii, trecerea prin Parlament a unui Cabinet minoritar PNL, sustinut de PSD si PC, s-ar bucura de un vot de incredere confortabil, mai ales ca parlamentarii liberali, social-democrati si conservatori strang 523 de voturi. (A.H.)
PD e gata de Opozitie
Liderul PD Emil Boc a anuntat ieri ca PD este pregatit sa intre in Opozitie, la fel cum este pregatit ca continue guvernarea pe baza programului Aliantei PNL-PD. "PD a venit in bloc la putere, ramane in bloc la putere si pleaca in bloc de la putere", a spus Boc, dupa sedinta Biroului Permanent National al partidului. Seful democratilor a precizat ca "in actuala formula (guvernamentala - n.r.), fara o decizie foarte clara, cu noi sau fara noi, lucrurile nu pot merge mai departe". Boc a mai spus ca PD are toata disponibilitatea de a ramane in Alianta, pe baza programului de guvernare PNL-PD, insa a aratat ca nici nu se agata de putere. "PD e pregatit in orice moment pentru Opozitie. E pregatit sa guverneze in continuare pe programul Aliantei, cu PNL, dar, la fel de bine, e pregatit sa treaca in Opozitie si sa excluda, asa cum a facut-o si pana acum, orice colaborare politica cu PSD", a explicat liderul PD. El l-a acuzat pe premier ca incearca sa gaseasca pretexte pentru a inlatura PD de la guvernare, astfel incat liberalii sa faca alianta cu PSD. (C.E.)
Stolojan: "Premierul a distrus Alianta"
Presedintele PLD Theodor Stolojan il acuza pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca a distrus Alianta PNL - PD si ca aplica strategia de alianta politica dintre PNL si PSD, pe care Dinu Patriciu a propus-o liberalilor inca din 2004. "Am creat Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD alaturi de presedintele Traian Basescu, iar Calin Popescu Tariceanu a distrus-o", a afirmat Stolojan. Citat de Mediafax, el a apreciat ca "prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu este un simplu executant al strategiei de alianta politica dintre PNL si PSD, pe care Dinu Patriciu a propus-o Partidului National Liberal inca din anul 2004". El sustine ca Partidul Liberal Democrat a anuntat, cu mai mult timp in urma, ca, din pacate, Alianta D.A. a decedat. "Abia astazi, dupa saptamani de scandal politic, prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu a avut curajul sa recunoasca public acest sfarsit", afirma liderul PLD. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.