Presedintele Traian Basescu a fost prezent, ieri, la sedinta de bilant a Serviciului Roman de Informatii, prilej cu care a lansat un nou atac impotriva "unei anumite parti a presei". Seful statului le-a spus celor de la SRI ca este atacat in ultim
Presedintele Traian Basescu a fost prezent, ieri, la sedinta de bilant a Serviciului Roman de Informatii, prilej cu care a lansat un nou atac impotriva "unei anumite parti a presei". Seful statului le-a spus celor de la SRI ca este atacat in ultima vreme in presa, insa el nu va negocia nimic cu nimeni pentru depasirea crizei. "Vreau sa stiti ca nu voi face nici o negociere cu nimeni. Nu ma intereseaza confortul meu de om politic intr-atat incat sa negociez viitorul tarii", a afirmat Basescu. "Nu voi negocia nici o majoritate politica, nici voturi pentru actiunea de suspendare, nu voi inceta sa vorbesc, pentru ca este unul dintre instrumentele pe care le am", a adaugat seful statului.
Traian Basescu nu i-a uitat nici pe patronii din presa la adresa carora a lansat un nou atac chiar la finalul sedintei de bilant, in momentul in care directorul SRI se pregatea sa-i invite pe participanti la masa festiva la care presedintele nu a stat. Seful statului a spus ca exista anumiti patroni de presa interesati sa demonstreze ca cel care lupta impotriva coruptiei este cel corupt. "Sunt patroni interesati de anumite campanii de presa. Atunci cand lupti cu coruptia, prima reactie este sa-ti demonstreze ca tu esti corupt", a spus Basescu. "De asemenea, afli dintr-un raport oficial ca nu ai vegheat la privatizarea corecta a companiei Alro", a spus Basescu, mentionand ca aceasta privatizare s-a facut in anul 2002, cand el era primar general al Capitalei. "Acest lucru nu se mentioneaza in articol", a mai mentionat Basescu. Potrivit acestuia, dintr-o declaratie preluata de presa rezulta ca l-ar fi primit intr-o delegatie chineza, la Cotroceni, "si pe Niro". "Este ridicol, Niro a fost primit dar la alta institutie, nu la Presedintie", a spus Basescu, precizand totusi ca nu toata presa a preluat aceasta informatie.
"Aflam cum Alro Slatina la interventia presedintelui a primit curent electric ieftin", a mai afirmat presedintele Basescu, conform caruia, contractul semnat de Alro pentru furnizare de energie electrica cu Hidroelectrica fusese incheiat "cu aproape un an" inaintea intalnirii reprezentantilor societatii din Slatina cu seful statului, la Cotroceni. "Cu acea ocazie aflam ca a dat si o valiza cu bani, patru milioane de dolari ca sa aiba acces la curent de la Hidroelectrica. Patru milioane de dolari dati domnului Buzaianu sa poata sa aiba acces la curent de la Hidroelectrica", a spus Basescu. El a amintit ca in momentul in care delegatia Alro a venit la Cotroceni, compania intocmise un referat in care arata ca este interesata de anumite investitii, problema obtinerii de energie fiind deja rezolvata cu un an inainte.
Ofiteri trecuti in rezerva, activi in presa
Conform presedintelui, cei care duc in presa astfel de campanii sunt interesati ca lupta impotriva coruptiei sa nu se finalizeze si ca seful statului sa fie doar un observator tacut al fenomenelor de coruptie. Basescu a tinut sa dea asigurari ca nu va inceta sa vorbeasca si sa semnaleze actele de coruptie. El a cerut SRI sa considere lupta anticoruptie un obiectiv major. Basescu a mai declarat ca, probabil, "cei trecuti in rezerva" din SRI in anii '91-'92 sunt astazi activi in a scrie articole. "Unul dintre cei mai mari adversari ai prevenirii actelor de coruptie ramane minciuna", a spus presedintele. El a mentionat ca a vazut ieri intr-un ziar un articol care incepea cu formularea "Se spune ca". Basescu a precizat ca nu a mai vazut din 1992 astfel de formulari, de pe vremea cand era ministru al Transporturilor si primea informari de la Serviciu care incepeau cu "Se spune ca".
Anchetarea ministrilor putea fi prevenita
Traian Basescu s-a referit si la tensiunile politice despre care a spus ca sunt provocate de condamnarea comunismului, predarea arhivelor Securitatii si faptul ca tot mai multi oameni politici care aveau influenta in partide "ajung sa se intalneasca cu procurori".
Presedintele a declarat ca informatiile pe care le-a primit el si cele primite de Guvern puteau sa impiedice situatia de azi in care anumiti ministri sunt implicati in anchete penale, apreciind ca neglijarea preventiei este aproape generalizata in structurile guvernamentale. Seful statului sustine ca intotdeauna a considerat ca SRI nu este doar "un pazitor" al cetatenilor din punctul de vedere al securitatii, ci are si un important rol de prevenire. El a adaugat ca inclusiv "avertismentele date in sedinte de Guvern" au fost utilizate politic, in loc sa fie interpretate ca exact ceea ce erau.
Basescu a pledat in favoarea structurarii unei importante parti a activitatii de informatii pe prevenire. Seful statului a dat domeniul energiei ca exemplu al modului in care au fost percepute avertismentele sale. El a mentionat ca in anul 2005, cand a folosit pentru prima data sintagma "baieti destepti", primise "un documentar" referitor la ceea ce intampla in domeniul energiei. "La hidro este un dezastru ascuns de oameni politici", a adaugat Basescu.
In opinia lui Basescu, Serviciul Roman de Informatii pare neafectat de influente politice, seful statului apreciind neutralitatea SRI care priveste relaxat la agitatia din viata politica.
Insuccesul Omar Hayssam
Pe de alta parte, George Maior, directorul SRI, considera fuga lui Hayssam un insucces pentru sistemul de securitate nationala.
"Anul 2006 a fost unul dificil pentru serviciu din cauza evenimentelor cunoscute legate de fuga unui individ acuzat de terorism, pana la urma un insucces pentru intreg sistemul de securitate nationala", a precizat directorul SRI. Maior s-a aratat nemultumit, de asemenea, si de modul in care beneficiarii reactioneaza in ceea ce priveste utilitatea informatiilor pe care SRI le ofera. In 2006, SRI a transmis beneficiarilor sai - structuri guvernamentale, executive, Presedintie, agentii - peste 10.000 de informatii, care acopera, potrivit lui Maior, aspecte privind zona securitatii energetice, evolutii din sfera economica, cu accent primordial pe situatia absorbtiei fondurilor europene. Interesant este ca din datele prezentate de Maior, doar 20% din informarile transmise de SRI au la baza informatii obtinute cu mijloace tehnice.
In privinta discutiilor pe marginea interceptarilor telefonice, George Maior a declarat ca Serviciul va invita in urmatoarele trei saptamani presa si Comisia parlamentara de control al institutiei la Centrul de ascultare a telefoanelor, pentru a dovedi ca procesul se desfasoara legal si numai cu mandat de la judecator.
Maior a facut aceasta declaratie dupa ce presedintele Traian Basescu a spus, in discursul rostit la bilantul SRI, ca serviciul trebuie sa-si rezolve, din punct de vedere al comunicarii cu presa si cu populatia, problema legata de ascultarea convorbirilor. Seful statului a mentionat ca problema ascultarii telefoanelor este ultima care a ramas de rezolvat pentru imbunatatirea imaginii Serviciului, dupa ce problema legata de catalogarea SRI drept mostenitor al Securitatii a fost rezolvata, prin transferul dosarelor catre CNSAS.
De altfel, referitor la predarea dosarelor fostei Securitati catre CNSAS, George Maior a precizat ca "mai sunt o serie de dosare importante pentru securitatea nationala, legate de activitati de terorism si de contraspionaj, evaluate saptamanal daca pot fi desecretizate si predate CNSAS."
Reforma fara sfarsit
Traian Basescu a cerut conducerii SRI ca, pana la sfarsitul acestui an, sa incheie procesul de reforma a serviciului. In opinia sa, cat timp nu este terminat acest proces de reformare interna, va fi foarte greu sa se discute despre adaptarea serviciului la riscurile cu care se confrunta Romania. El a adaugat ca in acest an SRI trebuie sa atinga doua obiective: debirocratizarea si demilitarizarea. Basescu sustine ca demilitarizarea Serviciului ar fi putut avea loc daca legile sigurantei ar fi fost promovate la timp si nu ar fi fost utilizate pentru o batalie politica sterila.
Sef din opozitie si in viitor
In privinta modului in care va fi numit pe viitor seful SRI, Traian Basescu a declarat ca vrea ca si in urmatoarele legislaturi directorul acestui serviciu secret sa fie numit din randul opozitiei politice. "Intotdeauna puterea a fost suspectata ca foloseste serviciul in interesul ei, desi acest lucru nu mai este valabil de multa vreme", a spus seful statului. El a mentionat ca a dorit sa nu fie pus in situatia de a desemna la sefia SRI - cand s-a pus problema schimbarii sefului serviciului - a unui om din actuala putere politica.
"As vrea ca acest mod de a trata serviciul sa fie perpetuat si pentru alte legislaturi, directorul SRI sa fie din opozitie", a precizat presedintele.
"Nu dorim puteri sporite"
"Trebuie sa facem eforturi pentru cresterea transparentei activitatilor noastre, pentru imbunatatirea comunicarii publice, dar nu pot sa nu remarc ca suntem totusi SRI - Serviciul Roman de Informatii - si nu SIP - repet SIP - Serviciul de Informatii Publice", a aratat directorul SRI. Mai mult, a spus acesta, chiar si Comisia parlamentara de control SRI trebuie sa manifeste intelegere fata de discutarea unor chestiuni sensibile pentru securitatea nationala, chiar si in Parlament. Maior a criticat in acest context "mania desecretizarii" care, considera el, poate deveni periculoasa pentru siguranta tarii. Directorul SRI a criticat si legile in baza carora functioneaza serviciul. "Remarc dificultatea raportarii noastre la un sistem legislativ perimat care trebuie schimbat, dar schimbat in functie de provocarile mediului de securitate al secolului XXI. Nu dorim puteri sporite, asa cum incearca unii sa sugereze, ci dorim acele pargii care sa poata oferi capabilitati necesare asigurarii informatiilor pentru securitatea nationala si securitatea cetatenilor", a afirmat Maior. In ceea ce priveste "comunicarea cu beneficiarii de informatii - fie ca e vorba de minister, de agentii, de guvern in ansamblui sau de comunitatea de informatii - este inca deficitara ceea ce nu poate fi decat in detrimentul intereselor fundamentarii deciziilor prin utilizarea eficienta si inteligenta a cunoasterii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.