Avocatul Cristian Iordanescu (foto), decanul Baroului Bucuresti, a declarat ieri ca noul Cod Penal nu respecta dreptul la aparare si ca ar trebui corelat cu un Cod de procedura penala.
La randul sau, profesorul de drept Gheorghita Mateut
Avocatul Cristian Iordanescu (foto), decanul Baroului Bucuresti, a declarat ieri ca noul Cod Penal nu respecta dreptul la aparare si ca ar trebui corelat cu un Cod de procedura penala.
La randul sau, profesorul de drept Gheorghita Mateut a afirmat ca in noul Cod Penal exista texte neconstitutionale.
Potrivit Mediafax, Baroul Bucuresti a initiat ieri o dezbatere publica privind proiectul unui nou Cod penal, anuntat de Ministerul Justitiei, concluzia dezbaterii fiind aceea ca actul normativ trebuie corelat cu procedura penala. "La dezbaterea publica, initiata de Baroul Bucuresti, au participat reprezentantii Ministerului Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, parchete, instante si ai societatii civile. Unanim am fost de acord ca trebuie realizata o punere in aplicare de Cod Penal modificat odata cu codul de procedura penala", a aratat avocatul Iordanescu. Acesta a mai adaugat ca, probabil, "Ministerul Justitiei nu se va tine de cuvant", adica cele doua coduri sa intre in vigoare la vara si ca se va amenda codul deja votat si se va urgenta realizarea Codului de procedura penala. Proiectul noului Cod Penal, lansat in 2 martie de catre Ministerul Justitiei, da posibilitatea judecatorilor sa aplice o dubla pedeapsa pentru o serie de infractiuni cu prejudiciu patrimonial. Astfel, proiectul noului Cod Penal include prevederi referitoare la aplicarea cumulativa a pedepsei inchisorii si a pedepsei amenzii.
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, arata ca este vorba de o pedeapsa diversificata, putand fi aplicata o pedeapsa mai mica cu inchisoarea si una cu amenda. Macovei sustinea ca nu este vorba de doua pedepse, ci despre moduri diferite de executare a pedepsei. Potrivit expunerii de motive ale MJ, ratiunea posibilitatii de a fi majorate limitele speciale ale pedepsei amenzii, fie de a aplica amenda cumulativ cu pedeapsa inchisorii, atunci cand prin infractiunea savarsita s-a urmarit obtinerea unui folos patrimonial este "necesitatea de a consacra mijloace de constrangere penala eficiente care sa nu presupuna majorarea duratei pedepsei inchisorii". (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.