Presedintele trustului Gazeta, judecat in dosarul santajului prin presa, sustine ca procurorii au facut presiuni asupra lui pentru a-i smulge declaratii.

Seful trustului de presa Gazeta, Liviu Man (foto), a acuzat procurorii si lucratorii DIICOT de abuzuri si a afirmat ca el si colegii sai au fost tinuti „izolati in celule timp de 60 de zile". „In acest timp, ni se sugera sa ii «dam in primire» pe Emil Boc si pe Daniel Buda, date fiind relatiile apropiate pe care le aveam cu acestia, mai ales ca deputatul Buda a fost si avocatul nostru", a spus Man, care a completat ca nu a cedat presiunilor. Emil Boc nu a putut fi contactat.

Directorul trustului s-a plins de presiunea mediatica pusa asupra judecatorilor de catre presa, in special prin aparitia datelor din dosar. „Multi dintre dumneavoastra voiau sa crapam. N-am crapat!", le-a spus Man ziaristilor.

El a mai acuzat „regia de presa facuta de procurorii DIICOT" in cazul arestarii sale si faptul ca intregul dosar a fost „ghidat si comandat", deoarece anchetele scrise de ziarele sale ar fi deranjat multa lume. „Noi am scris despre tineretea nelinistita a actualului director al SRI, George Maior, si despre afacerile anturajului premierului Tariceanu", a spus Man.

Printre partile vatamate din acest proces se numara Mircea Chertes, consilier al premierului. Despre fiul acestuia, ziarele lui Liviu Man au scris, la capitolul „birfe", ca se drogheaza. Mai multe parti vatamate din dosar au declarat ca, atunci cind aparea un articol dur la adresa lor, ziarele „Buna Ziua, Ardeal" sau „Gazeta de Cluj" le erau „livrate" la poarta institutiei ori a partidului.

Procurorii neaga

Purtatorul de cuvint al DIICOT Cluj, procurorul Mircea Hrudei, care a instrumentat dosarul Gazeta, sustine ca nu poate comenta afirmatiile lui Man, mai cu seama ca acestea „nu sint conforme cu realitatea". „Nu eu, ca procuror, pot dispune modalitatea de arest. Iar daca intr-adevar erau incalcate regulile arestului, avocatii trebuiau sa faca plingere. La fel, daca in timpul interogatoriilor li se cerea sa semneze ceva gata scris sau li se sugera sa dea informatii, avocatii erau prezenti, ar fi facut plingere in momentul in care ieseau din birou. Am trecut de mult de perioada in care se exercitau presiuni asupra acuzatilor, noi am lucrat la un probatoriu care vorbeste de la sine", conchide procurorul.