Clujeanca Aurelia Cristea a fost numita de Parlament in vara anului 2006, la propunerea PSD, in Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Conform documentelor, Cristea a incalcat Legea de supraveghere a asigurarilor, fiind incompatibila cu sta
Clujeanca Aurelia Cristea a fost numita de Parlament in vara anului 2006, la propunerea PSD, in Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Conform documentelor, Cristea a incalcat Legea de supraveghere a asigurarilor, fiind incompatibila cu statutul CSA.
Timp de doua luni, din 26 iunie 2006 si pana in 28 august 2006, Aurelia Cristea a ocupat simultan functia de membru in CSA, dar a fost si asociat si director general al agentiei de brokeraj Asicons Broker de Asigurare SRL din Cluj- Napoca. Conform articolului 16 din Legea 32/2000, membrii CSA nu au voie pe durata mandatului "sa exercite o alta profesie sau sa ocupe o functie publica sau privata, cu exceptia activitatii didactice in invatamantul superior". Mai mult, legea spune ca membrii CSA nu pot face parte din "consiliile de administratie sau in comisiile de cenzori ale persoanelor juridice, subiecte ale supravegherii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, sau actionari semnificativi ai acestora". Conform datelor Registrului Comertului (RC), Aurelia Cristea era, la data la care a fost numita in CSA, asociat majoritar in societatea Asicons Broker de Asigurare SRL. Numai dupa doua luni, pe 28 august 2006, prin adresa 52812 inregistrata la RC, Cristea a iesit din firma "Asicons" prin vanzarea partilor sociale catre doua personaje extrem de controversate din Cluj. Cele doua persoane la care Aurelia Cristea si-a vandut firma ii sunt extrem de apropiate, provenind din zona de influenta a PSD, partid care a propulsat-o pe clujeanca in conducerea CSA.
Suspendata de drept
Conform aceleiasi legi, in acest interval, clujeanca Aurelia Cristea a fost incompatibila si ar fi trebuit demisa de Parlament. Aceeasi lege a supravegherii asigurarilor precizeaza clar la capitolul 17 ca aceasta calitate "de membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor inceteaza in urmatoarele situatii: la aparitia unei incompatibilitati sau a unui impediment dintre cele prevazute la alin 16.". In cazul unei incompatibilitati, legea precizeaza la fel de clar urmatoarele: "membrii CSA au obligatia sa notifice de indata, in scris, Parlamentului aparitia oricareia dintre situatiile de incompatibilitate prevazute la alin. (16); pana la decizia Parlamentului membrul CSA este suspendat de drept". Asadar, pentru ca Aurelia Cristea nu a notificat Parlamentul rezula ca a intrat sub incidenta legii si, teoretic, ea este suspendata din functie. Asta, daca Parlamentul constata acest lucru. ZIUA a sesizat comisia de finante - banci a Camerei Deputatilor, prezentand documentele care probeaza incompatibilitatea Aureliei Cristea. Zilele urmatoare aceasta urmeaza sa fie chemata in fata comisiei pentru a da explicatii.
Legaturi bolnavicioase
Potrivit declaratiilor publice ale PSD Cluj, actuala membra CSA, fosta contabila Aurelia Cristea, face parte din "generatia 2008" a PSD Cluj, promovata de liderul Ioan Rus. Din aceasta generatie fac parte tineri cu profesii liberale, buni specialisti in stiinte juridice, comunicare, stiinte economice sau sociale care se pregatesc sa inlocuiasca garda veche din PSD. Aurelia Cristea are legaturi cu PSD inca din perioada in care a activat la societatea Transilvania Turism (ulterior denumita Unita Tursim), condusa de liderul PSD Cluj Alexandru Apahidean. In august anul trecut, Cristea si-a cedat partile sociale ale firmei de brokeraj in asigurari "Asicons" tocmai unui important sustinator al PSD, colonelului Teodor Pop Puscas (poreclit PPT), fostul sef al Inspectoratului Judetean de Politie Cluj (IPJ). Puscas s-a pensionat dupa castigarea alegerilor de catre Alianta D.A, iar acum face parte din conducerea judeteana a PSD. Puscas detine 50 la suta din "Asicons", firma controlata odinioara de Aurelia Cristea. Un alt amanunt interesant este acela ca Aurelia Cristea a avut o functie de conducere in cadrul societatii de asigurare Unita Asigurari (detinut de grupul Wiener Staedtische). Directorul Unita Asigurari Cluj este tocmai Remus Lapusan, presedintele PSD Cluj - Napoca, amic si coleg al Aureliei Cristea in grupul denumit "generatia 2008 a PSD". (E.C.N.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.