Povestea lui Serban Bradisteanu vorbeste despre un pact mefistofelic. Este o poveste trista si elocventa pentru cei care cred in superioritatea absoluta a medicilor.

Cu ani in urma, ascultam fascinat un interviu cu medicul Serban Bradisteanu. Ideea de a lua o inima dintr-un corp si de a o pune in altul mi se parea fascinanta. Povestea omului dedicat meseriei de chirurg, la fel de fascinanta. Sacrificii peste sacrificii, in numele salvarii de vieti. Un singur lucru n-am inteles atunci. Intrebat fiind de pasiunile pe care le are un asemenea profesionist, Bradisteanu a marturisit ca acestea sint masinile de top, telefoanele performante si cam tot ce tine de tehnica de virf. Pina aici, nimic in neregula. Numai ca el si le permitea. Le avea. Pe toate. Chirurg celebru, bogat, respectat si admirat. Parea prea frumos pentru a fi adevarat. Cam in aceeasi perioada, vedeam medici care se luptau din rasputeri nu numai cu bolile, ci si cu propria saracie. Cu chiriile si cu facturile la electricitate. Replica servita de cei sedusi de farmecul Bradisteanu era aceeasi: ĄDaca esti cel mai bun, ai de toate. Si bani, si faima. Si casa frumoasa, si masini puternice, si telefoane de ultima generatie. Trebuie sa muncesti pentru a fi cel mai bun si vor veni toate, rind pe rind". Ca orice minciuna, parea mult mai apetisanta decit adevarul.

Citisem prin cartile politiste si vazusem prin filme ca atunci cind un medic face o sobolanie e foarte greu prins de autoritati. Sau cind rezolva o situatie delicata e magistral. E destept, e rafinat, gindeste totul in avans si isi planifica miscarile cu abilitati de strateg militar. Gresit rationament. O alta minciuna ce sustinea mitul superioritatii medicului. Si, cu astfel de minciuni in tolba, s-a creat un adevarat arsenal de povesti, de idei preconcepute despre superioritatea medicilor care au prins radacini de jnepeni in societate si care au facut victime si printre doctori.

Serban Bradisteanu este exemplul elocvent al ratarii. Din momentul in care pasiunile sale, asa cum singur le expunea cu ani in urma, incep sa-si primeasca justificari prin salile de judecata, jnepenii mincinosi sint smulsi. Nu este nimic subtil in faptul ca a primit spaga. Strategia facuta prin intermediul unor firme off-shore nu are nimic grandios in ea. Faptul ca si-a cheltuit hulpav banii nu denota miscari de sahist. Cea mai mare spaga dovedita cu acte este, de fapt, o gainarie facuta de cineva care nu se pricepe la gaini. Poate tocmai din aceasta cauza Bradisteanu e renegat acum de partidul pe care l-a servit ca senator intre anii 2000 si 2004. Gainariile nu sint acceptate de marii infractori, pentru ca ii pot da de gol. Iar Bradisteanu ramine un chirurg care, pentru a-si depasi conditia trista pe care alti confrati medici o impartaseau si pentru a se ridica la inaltimea mitologiei, a facut un pact mefistofelic. A mai si semnat o anexa politica. E atit de simpla povestea ratarii sale si a eventualei sale taceri!