Alianta PSD+PUR (actualmente PC) rezista si intr-o zona inedita. Social democratii si conservatorii „joaca" la fel cind vine vorba sa someze ultimativ actualul Guvern.

Trupele de politicieni, educate in litera si in spiritul cinismului absolut, golesc de sens nu numai marile idei. „Vampiri" lingvistici, politicienii (majoritatea lor covirsitoare) dau iama si peste cuvintele obisnuite, nescoase in fata in discursurile lor. Una dintre victimele evidente de data recenta ale acestor hoarde de clampai este termenul de „ultimatum". Fara sa detina monopolul in aceasta privinta, PSD si PC sint partidele care si-au adus cel mai semnificativ contributia de ridicol conceptului cu pricina.

Partidul Conservator are sub regimul Basescu mai vechi porniri ultimative: sa ne amintim ca membrii acestui partid au dat o serie impresionanta de ultimatumuri coalitiei guvernamentale si, exceptindu-l pe ultimul, de fiecare data inventau motive de a mai ramine „la macelarie", la guvernare, adica. Dupa ce au parasit patrulaterul puterii si s-au alaturat opozitiei, PC a continuat sa secrete „ultimatumuri", de data aceasta, la adresa premierului Tariceanu. L-au amenintat ca, daca nu scoate Partidul Democrat de la guvernare, zilele ii sint numarate; numaratoarea a fost, pina acum, reluata de mai multe ori, dar acest fapt nu este deloc surprinzator avind in vedere ca PC este unul dintre campionii inconsecventei. Din cite stiu eu, PC are, la ora la care cititi aceste rinduri, inca un ultimatum in vigoare care expira, desigur, peste putin timp.

PSD vine, la rindul sau, puternic pe turnanta in chestiunea ultimatumului. Mai timizi in prima jumatate de existenta a guvernului Tariceanu, social democratii au recuperat, formulind si enuntind pe mai multe voci amenintari solemne, in ultimele luni. Tinta e, cum spuneam, aceeasi - guvernul Tariceanu -, iar motivatia pentru care seful Guvernului este in pericol de a fi supus unei motiuni de cenzura e identica - prezenta in Guvern a PD a devenit de nedigerat. Intr-o scurta paranteza: si PNL a intrat in aceasta ridicola hora in care s-au prins cei care se joaca de-a ultimatumul. Liberalii au cerut, pe un ton imperativ, saptamina trecuta ca Vasile Blaga si Monica Macovei sa plece din Guvern si, pina acum, nu s-a intimplat nimic.

Dincolo de faptul ca cele trei partide ilustreaza cum nu se poate mai nimerit, prin atitudinea lor, faptul ca „principiile sint facute ca sa fie incalcate", inconsecventa acestora are un sens. L-as numi, cu o formula care acum se plimba des prin spatiul public romanesc, „fuga de popor". Pe scurt: nici unul dintre cele trei partide nu are acum vreun interes ca lucrurile sa se miste. Netinuta atent sub supraveghere, situatia ar putea deveni imprevizibila; s-ar putea ajunge la limita chiar la alegeri. Or, de alegeri fug si PNL, si PSD, si PC, asa cum fuge dracul de tamiie.