Guvernul vrea sa reduca anul viitor consistent sumele pe care anagajatii le platesc din salariu pentru pensie, somaj si sanatate.

Premierul Tariceanu a anuntat ieri ca, anul viitor, contributiile sociale vor scadea cu 6% pentru angajati, dupa o scadere de 2% prevazuta in legea bugetului pe anul curent pentru angajator. Astfel, contributiile sociale platite de angajati ar scadea la 11% din venitul brut. In prezent, contributiile sociale pentru angajati reprezinta cumulat 17% din veniturile brute. Astfel, contributiile sociale (pentru pensii) sint de 9,5%, cele pentru somaj reprezinta 1%, iar cele pentru sanatate, 6,5%.

Guvernul a anuntat, la elaborarea bugetului pentru 2007, doar o diminuare cu 2% a contributiilor pentru angajator. Astfel, contributiile de asigurari au scazut, numai pentru angajatori, cu 0,25% la pensii, cu 0,5% la asigurari de accidente si boli profesionale, 0,25% la somaj si cu 1% la sanatate. In prezent, angajatorii platesc la buget contributii care inseamna cumulat 31,7% din fondul de salarii.

Actualul Guvern a mai redus contributiile sociale pentru angajatori, la inceputul anului 2006, tot cu 2%.

Potrivit programului de guvernare, contributiile sociale (pensii, sanatate, somaj) ar urma sa scada treptat, in cuantum de 10%, astfel incit in 2008 ele sa ajunga de la 49,5%, cit erau in 2004, la 39,5%, insumate pentru angajat si angajator.

In program, Guvernul a mentionat ca reducerea va fi relativ mai mare la nivelul angajatorului comparativ cu cel al angajatului.

Promisiune respectata in parte

Cu aceasta scadere la angajat, Guvernul ar pune punct scaderii fiscalitatii pe salarii, asa cum era ea prevazuta in programul de guvernare intocmit in 2004. Singura promisiune incalcata ar fi cea legata de proportiile scaderilor, in sensul ca reducerea contributiilor platite de angajat ar fi mai mare decit cea de care beneficiaza angajatorul.

Masura de reducere a contributiilor sociale cu 6% pentru angajati face parte dintr-un proiect de guvernare al premierului care „nu inlocuieste, ci completeaza programul de guvernare". „Mai multi bani la cetateni inseamna o crestere semnificativa a economiilor populatiei si a investitiilor", a explicat Tariceanu.