UNITER a anuntat ieri textul cistigator la concursul Cea mai buna piesa romaneasca a anului 2006.

Premiul i-a revenit piesei „Complexul Romania" semnata de Mihaela Michailov.

Tot ieri, Ion Caramitru si-a exprimat punctul de vedere referitor la scandalurile provocate in jurul nominalizarilor si al juriilor de anul acesta. Presedintele UNITER a inceput prin a spune ca nici nu poate sa conceapa ideea de a o inlatura pe Alice Georgescu din juriul final, asa cum i-au cerut citiva nominalizati. Cei trei profesionisti nominalizati la Premiul pentru critica teatrala si Teatrul Clasic „Ioan Slavici" din Arad cerusera ca Alice Georgescu sa fie eliminata din juriul final pentru ca s-ar fi antepronuntat in privinta premiilor in doua articole publicate in ,,Ziarul de duminica’’. Referitor la acest lucru, Caramitru a precizat ca Alice Georgescu si-a exprimat parerea inainte sa fie anuntata ca a fost inclusa in juriul final si ca a facut-o in calitate de critic, si nu de membru al juriului.

Oscarul drept model

Prestigiosul regizor Andrei Serban s-a hotarit si el sa refuze nominalizarea la categoria Cel mai bun regizor pentru spectacolul „Purificare", de Sarah Kane, montat la Teatrul National din Cluj. Referitor la decizia sa, Andrei Serban ne-a explicat: „In legatura cu retragerea mea din competitia UNITER, pot sa va spun ca nu inteleg de ce e nevoie de doua jurii: unul care propune si altul care dispune, cel de-al doilea judecind si reparind greselile primului. Presedintele numeste membrii ambelor jurii dupa bunul sau plac: nu este aceasta o procedura discretionara inadmisibila? Si totusi, continua de ani buni, iar aceste premii au devenit progresiv previzibile, parind adesea ca servesc interese private. Pur si simplu, nu doresc ca numele meu sa fie implicat in acest context. Cum am mai declarat, ar trebui sa fie gasit un vot de tip Oscar".

Referitor la votul de tip Oscar, in care toti membrii breslei vad toate productiile si isi dau apoi votul, Ion Caramitru a spus ca unii dintre membrii UNITER sint oameni in virsta care nu pot vedea 70-80 de spectacole, plus ca toata afacerea s-ar ridica la niste costuri uriase. Ion Caramitru a informat ca si criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu si-a dat demisia din senatul UNITER, nemultumita fiind de nominalizarile facute. „Membrii juriului de nominalizare sint cu totii profesionisti ce fac parte din Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru, organism condus in tara noastra de Ludmila Patlanjoglu. Asta inseamna ca nemultumirile ei au fost pricinuite chiar de oamenii pe care ii conduce," a explicat presedintele UNITER. Caramitru a mai spus ca singura retragere care i se pare ca are la baza un suport real este cea a actorului Vlad Ivanov, care a refuzat nominalizarea la rol secundar pe motiv ca el joaca in realitate rolul principal masculin din „Elizaveta Bam".

Caramitru a subliniat ca nu te poti retrage dintr-o competitie in care nu ai intrat de bunavoie, ci datorita aprecierilor unui juriu de profesionisti, si ca cei nemultumiti sint liberi sa nu vina sa-si ridice premiul in eventualitatea in care il vor primi. Gala UNITER va avea loc pe 23 aprilie, la Sibiu, in cadrul Capitalei Culturale Europene.