Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca distribuitorii de energie electrica, petrol si gaze naturale fac parte "din flora si fauna protejate in economie", chiar si "capra neagra" fiind mai putin aparata de lege decat ei. El a facut aceste de
Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca distribuitorii de energie electrica, petrol si gaze naturale fac parte "din flora si fauna protejate in economie", chiar si "capra neagra" fiind mai putin aparata de lege decat ei. El a facut aceste declaratii la raportul Asociatei Oraselor din Romania (AOR).
Mai multi primari i s-au plans presedintelui ca distribuitorii de energie, petrol si gaze naturale nu platesc taxe la bugetele locale pentru infrastructurile care tranziteaza teritoriile respective. "Este incorect: in timp ce sistemele de distributie fac profituri uriase, cei care platesc costul inconvenientului de a avea conducte, cabluri electrice pe teritoriul comunitatii lor sa nu fie indreptatiti la a primi un minimum de taxa", a spus Traian Basescu.
Presedintele a tinut sa precizeze ca aceste taxe pe care distribuitorii ar trebui sa le plateasca pentru tranzitarea administratiilor locale s-ar reflecta infim in pretul produselor tranzitate, cei care afirma altfel fiind demagogi. "Nimeni nu-i intreaba: Cum e, frate, cand iei energie ieftina cu 24 de dolari de la Hidroelectrica si o vinzi cu 87 de dolari?". Nici macar nu platesc taxa de tranzit a infrastructurii. Face parte din ...", a spus presedintele. "Din mafia baietilor destepti", au inceput sa strige mai multi primari din sala. "Iar generez probleme", a replicat presedintele.
Amintiri din Primarie
Traian Basescu le-a mai spus participantilor ca stie din experienta sa de la primarie ca Electrica si Distrigaz sparg bulevardele si parcurile facand lucrari, cateodata chiar a doua zi dupa ce administratia locala a terminat de asfaltat sau de amenajat vegetatia, iar costurile sunt suportate de cetateni. "Nu pot sa afectez interesele distribuitorilor de gaze, de energie electrica, ei sunt protejati. Fac parte din flora si fauna protejata in economia romaneasca, mai ceva decat rezervatiile naturale. Asta-i problema. Si capra neagra e mai putin protejata decat ei", a mai spus Traian Basescu.
O taxa in plus, un pret mai mare
Pretul energiei ar putea creste substantial daca autoritatile vor obliga distribuitorii sa achite taxe pentru retelele de distributie si transport care tranziteaza terenurile publice, masura sustinuta de presedintele Traian Basescu, afirma reprezentantii companiilor din domeniu. Contactat de Mediafax, directorul general al Transelectrica, Stelian Gal, a declarat ca preturile la energia electrica furnizata populatiei si firmelor va creste substantial, intrucat costurile privind aplicarea unor taxe de catre primarii sau consiliile locale sunt recunoscute in tariful de transport de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei."Daca se vor pune taxe aceste costuri, vor fi recunoscute in tariful de transport. Iar odata cu majorarea tarifului de transport, va creste si pretul energiei la consumatorii finali", a afirmat Gal. La randul sau, directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, sustine ca nu stie de existenta unor astfel de intentii, dar daca vor fi taxe conform legii, atunci ele trebuie platite. "Nu stiu daca se vor pune astfel de taxe. In prezent, reteaua de distributie este de utilitate publica, conform legislatiei", a spus Coroiu. Reprezentantii CEZ Romania, actionarul majoritar al filialei Electrica Oltenia, sustin ca aplicarea unor astfel de taxe va fi in defavoarea cetateanului. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.