Liderii PNL si PD s-au intilnit ieri in ideea de a face pace. N-au reusit. Mai mult, liberalii si democratii se invita reciproc sa constate decesul Aliantei Dreptate si Adevar.

Premierul a anuntat ieri decesul Aliantei PNL-PD. Se asteapta eliminarea democratilor de la guvernare, caz in care PNL ar urma sa inlocuiasca circa 1.500 de posturi detinute de PD la nivel central si judetean.

Intilnirea de ieri dintre liderii PNL si PD in ideea gasirii unei solutii de impacare a esuat, astfel ca Tariceanu a fost nevoit sa constate decesul Aliantei. Premierul arunca vina pe spinarea PD si promite ca va aduce in fata Parlamentului un guvern restructurat. In replica, democratii anunta ca sint gata sa treaca in opozitie daca premierul isi va asuma relatia cu PSD. „Cotidianul" a evaluat numarul functiilor detinute de PD la centru si in teritoriu: PNL ar trebui sa gaseasca 1.500 de specialisti.

Alianta D.A. a decedat ieri, 26 martie 2007, la ora 12.57 Concluzia reuniunii conducerii Aliantei, desfasurata ieri la sediul PNL, a fost trasa de premierul Tariceanu fix la ora 12.57: „Asistam practic, din cauza PD, la decesul Aliantei, un deces care a fost initat cu multa grija, prin decizia PD de a participa la alegerile pentru Parlamentul European pe liste separate si care a continuat cu o serie de actiuni care au culminat cu gesturile de desolidarizare la nivelul Guvernului, practic de boicotare a actului guvernamental".

Dupa aceasta declaratie, Tariceanu a anuntat ca fost mandatat de catre conducerea PNL sa-si asume decizia unui guvern restructurat. Premierul nu a vrut sa precizeze daca viitorul cabinet va avea si ministri PD si nici data la care va iesi cu noua echipa.

Fara ministri „rebeli"

La negocierile din cadrul Aliantei, liberalii au propus democratilor patru subiecte de discutie: reducerea cu 6% a CAS, mentinerea taxei de prima inmatriculare, calendar de retragere a trupelor din Irak pina la Craciun si inlocuirea cu alti membri ai PD a ministrilor Blaga, Berceanu si Macovei. Chiar daca democratii au fost de acord cu primele doua propuneri, liberalii au concluzionat, la final, ca negocierile au esuat.

In sedinta conducerii liberale, tinuta imediat dupa intilnirea cu democratii, s-a hotarit, in unanimitate, sa se dea mina libera premierului de a prezenta in Parlament un guvern restructurat. Oficial, mandatul nu contine vreo referire la structura viitorului cabinet, dar majoritatea liderilor PNL sint convinsi ca PD nu se va mai regasi in noul guvern. Cu exceptia lui Varujan Vosganian, ceilalti membri ai BPC al PNL nu sint deloc ingrijorati de soarta unui executiv PNL-UDMR si sint convinsi ca acesta isi va indeplini programul de guvernare.

PD, gata sa treaca in opozitie

Replica democratilor nu s-a lasat deloc asteptata. Dupa sedinta Biroului Permanent, democratii i-au cerut premierului sa se hotarasca rapid daca merge mai departe alaturi de PD sau daca bate palma cu PSD. „Astazi (ieri - n.r.) decizia trebuie sa fie luata. Pentru ca aceasta stare nu mai poate fi tolerata la nesfirsit. Daca premierul va amina luarea deciziei, PD va avea o intilnire la sfirsitul acestei saptamini sau inceputul celei viitoare si va stabili clar ceea ce are de facut", a amenintat Boc, care a precizat ca PD nu se agata de putere si este pregatit sa treaca in opozitie. „PD nu joaca la doua capete: si cu PNL, si cu PSD. Ori mergem cu PNL mai departe, ori mergem in opozitie", a completat el.

Cu toate acestea, Boc vorbeste deja despre PD ca fiind adevaratul continuator al proiectului Aliantei D.A. „Daca se doreste ruperea Aliantei, acest lucru trebuie rapid asumat de PNL", cere liderul PD.

Boc: „Solidaritatea, un pretext ieftin"

Boc a explicat totodata ca PD nu ia in calcul posibilitatea retragerii sprijinului politic pentru ministrii Vasile Blaga, Monica Macovei si Radu Berceanu. „A cere ministrilor sa fie solidari cu o decizie a premierului (aminarea euroalegerilor - n.r.) luata in afara protocolului Aliantei si in afara regulilor guvernarii inseamna doar un pretext ieftin pentru a cauta indepartarea PD de la guvernare", a explicat Boc. „Ce motive ar avea PD sa-i retraga din Guvern pe cei mai buni ministri?", s-a intrebat liderul PD in timp ce enumera realizarile celor trei ministri.

Basescu nu crede in „sfinta impacare" „Este, cred, un moment care va fi depasit, dar daca va fi depasit printr-o sfinta impacare, atunci se va dovedi ca nu s-a facut treaba", a declarat ieri Traian Basescu. In opinia sa, momentul de criza politica trebuie depasit „prin acceptarea realitatii". „Nu voi face nici o negociere cu nimeni. Nu ma intereseaza atit de mult confortul meu ca om politic astfel incit sa negociez viitorul tarii. Nu voi negocia nici majoritati politice, nici voturi pentru actiunea de suspendare a presedintelui si nu voi inceta sa vorbesc", a spus Basescu. In conceptia sa, tensiunea politica este generata de predarea arhivelor Securitatii, de condamnarea comunismului si de faptul ca tot mai multi oameni importanti care aveau influenta la partide ajung sa se intilneasca cu procurorii. Traian Basescu a anuntat ieri organizarea unei conferinte de presa speciale in care va vorbi despre cauzele tensiunilor politice. (C.S.)

PSD nu stie cum sa ajute discret PNL PSD cautA o modalitate de a sprijini o guvernare PNL fara a fi asociat cu aceasta. Conducerea PSD se intruneste in aceasta dimineata pentru a lua o decizie. Social democratii au luat deja in calcul toate variantele posibile, iar, potrivit unor surse din conducerea partidului, pozitia oficiala ce urmeaza sa fie exprimata azi va suna asa: „PSD nu face cu nimeni nici o intelegere. Decit postelectoral".

Marea problema a strategilor pesedisti tine de riscul unei apropieri de PNL. PSD se asteapta ca liberalii sa propuna „un guvern foarte minoritar", dupa cum spunea Viorel Hrebenciuc, iar asta fara voturile parlamentarilor pesedisti nu se prea poate. Pe de alta parte, PSD nu doreste caderea guvernului Tariceanu, pentru ca in acest caz presedintele Traian Basescu va fi nevoit sa numeasca un premier din echipa lui Mircea Geoana. Ceea ce PSD nu doreste. „Nu ne convine. Nu vrem sa platim noi masa la care au mincat altii. Asteptam alegerile", ne spunea ieri un lider PSD. (Cristian SUTU)

PNL cauta urgent 1.500 de specialisti Ca sa-i inlocuiasca pe democrati la guvernare, PNL are nevoie, urgent, de peste 1.500 de persoane la nivel central si judetean.

Inlocuirea PD de la guvernare nu este deloc atit de simpla pe cit pare la prima vedere. Dincolo de decizia politica, este necesara o adevarata armata de oameni apta sa preia din mers diverse functii la nivel central si teritorial.

Dincolo de cele opt portofolii de ministru pe care PD le detine in actualul cabinet si de cele doua de vicepremier, care nu sint ocupate, pe palierul doi al Executivului democratii detin 20 de secretari de stat, raspinditi in aproape toate ministerele.

21 de agentii democrate

La nivelul administratiei centrale, mai exista un palier extrem de important, cel al sefilor de agentii si alte autoritati aflate in subordinea Guvernului sau a primului-ministru. PD detine controlul in 21 de astfel de institutii.

Desi sint considerate inferioare functiilor de secretar de stat, posturile de conducere din unele agentii sint mai rivnite chiar si decit cele de ministru. Pedistii conduc, printre altele, Agentia Nationala de Cadastru, Garda de Mediu, Agentia Romana pentru Investitii Straine, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Casa Nationala de Pensii. Pina si conducerea Registrului Auto Roman este asigurata tot de democrati. La fel si cea a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, interfata dintre minister si firmele care construiesc viitoarele coridoare autostradale sau le peticesc pe cele existente. Democratii detineau pina nu demult si conducerea RAAPPS, unde reprezentantul lor a fost inlocuit de un liberal, dar si conducerea ANAF, unde Sebastian Bodu a fost demis de catre premier si inlocuit cu un liberal care asigura interimatul. De asemenea, democratii au cistigat, dupa retragerea PC de la guvernare, si conducerea Loteriei Romane, insa Tariceanu a aminat numirea in functie a reprezentantului desemnat de PD.

Armata din provincie

Totusi, grosul armatei detinute de democrati in posturi guvernamentale se afla in provincie. La nivelul fiecarui judet, PD are in agentii si autoritati teritoriale cel putin 30 de directori si adjuncti numiti pe baza algoritmului politic.

De la Directia Generala a Finantelor Publice, Directia Agricola sau cea Sanitar-Veterinara si pina la Inspectoratul Teritorial de Munca, Agentia Domeniilor Statului sau Casa de Sanatate, toate functiile de conducere au fost negociate la singe in interiorul coalitiei guvernamentale.

Algoritmul afecteaza si zootehnia

Spre exemplu, in judetul Caras-Severin, PD are numiti 16 directori sau presedinti de agentii. Mai mult, potrivit unei intelegeri la nivel local cu PNL, acolo unde unul dintre partide a preluat cel mai inalt post in conducerea unei asemenea institutii, el a numit automat si adjunctii. Astfel, democratii detin aproximativ 50 de functii de conducere in acest judet. La Galati, PD are sub control 19 astfel de institutii guvernamentale. Iar la cele in care nu are conducerea, dispune de cel putin un vicepresedinte sau director adjunct. In judetul de pe malul Dunarii s-a negociat politic pina si conducerea Unitatii de Ameliorare si Reproducere in Zootehnie. Prin extrapolare la nivelul fiecarui judet se poate face un calcul care arata ca PNL are nevoie de mai bine de 1.500 de „specialisti" pentru inlocuirea PD. Ramine de vazut citi au mai ramas din cei 15.000 de specialisti cu care se lauda pe vremuri CDR.